"Urnes? Alguna n'hi haurà, segur, però no els regalem la idea peregrina que urna és igual a referèndum". Amb aquestes paraules, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha admès a Más de uno d'Onda Cero que l'1-O hi haurà urnes a Catalunya, però ha posat en relleu que "en el millor dels casos s'assemblarà una mica al que va passar el 9-N" perquè, ha matisat, "un referèndum és una convocatòria al conjunt de la població".

Iceta, que ha recordat: "El 2014 hi havia molta gent votant, però al dia següent estàvem igual amb un afegit: uns procediments judicials contra les persones que havien impulsat això", ha reconegut que l'1-O "serà un dia complicat", però s'ha mostrat tranquil perquè, a parer seu, el referèndum "serà immediatament suspès pel Tribunal Constitucional" i, precisament per això, ha volgut deixar clar que ni el primer diumenge d'octubre hi haurà referèndum, ni el 2 República catalana.

En aquest sentit, el primer secretari dels socialistes catalans ha avisat que posar les urnes l'1-O "és un objectiu totalment equivocat" i s'ha mostrat convençut que el govern espanyol farà alguna cosa abans que arribi la data fixada, tot i que s'ha qüestionat: "Com és que Catalunya no és independent encara si ja han passat més de divuit mesos des del 27-S?", i ha carregat contra el Govern per "comprometre's a coses que no depenen d'ells".

La dificultat de les urnes

Reconeixent altra vegada que "serà molt difícil que l'1-O no hi hagi urnes perquè Catalunya és molt gran", Iceta ha reconegut: "Jo sempre he pensat que alguna cosa passarà" perquè hi ha diverses entitats que es dediquen a gestionar-ho, però, també altra vegada, ha assenyalat que "no serà un referèndum".

Tenint tot això present, el líder socialista té clar que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no se saltarà la llei, malgrat que ha opinat que el que sí que creu és que ella anirà a votar perquè "els comuns formen part d'un moviment polític en què, a la que veuen una pancarta, sense llegir-la, s'hi posen darrera perquè ja han dit que consideren que és una reivindicació. Però organitzar la votació? No ho farà".

La frase de Colau quan va instar Mariano Rajoy a permetre l'1-O i a fer una proposta en positiu a Catalunya, segons ell, "ja era d'antologia" perquè ho és que "l'Ajuntament se salti una resolució del TC", i ha tornat a mostrar la seva convicció que el Consistori de la capital catalana no deixarà que, com a mínim, els barcelonins votin.