El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat aquest divendres que les sancions que el PSOE va anunciar pels alcaldes si ajudaven a la celebració de l'1-O no es duran a terme. "Si hi ha sancions, les posaria el PSC", ha detallat, cosa que implica que és el primer secretari qui les hauria de proposar. "I jo no ho penso fer", ha sentenciat, ja que no s'imagina cap alcalde del PSC "prenent un acord contra la llei".

En una entrevista a TV3, ha apuntat que, en el cas que sí que s'infringís la llei, "les decisions menors són les que ha de prendre el partit, les majors són les de la justícia" i ha conclòs que la direcció del PSC intenta "protegir" els seus càrrecs locals. 

De cara a l'acte que se celebrarà demà d'alcaldes en defensa del referèndum, Iceta ha assegurat que "no està fora de la llei". Pel líder socialista, els alcaldes "poden fer el que els sembli convenient" amb la línia vermella de mantenir-se "dins la llei". Per això, no veu cap problema amb l'assistència de batlles del PSC a l'acte sobiranista.

Pactes locals, en perill?

També ha destacat la decisió de l'Ajuntament de Terrasa condicionant la participació al referèndum a l'informe del secretari municipal. D'altra banda, no preveu que la diferència d'opinions sobre el referèndum pugui trencar governs locals de coalició entre el PSC i partits independentistes. "Alguns estan més interessats en el poder local que a fer el referèndum, però no crec que estigui en perill cap aliança", ha assegurat.

A banda del posicionament dels alcaldes, Iceta s'ha mostrat convençut que el referèndum no es durà a terme. "No tenen ni urnes", ha destacat. Per això, ha demanat esperar fins que es faci pública la llei que empari el referèndum, es dugui a terme la convocatòria i hi hagi una decisió del TC al respecte.

El 155 no suposa suspendre l'autonomia

En l'entrevista, el líder del PSC ha assegurat que l'article 155 de la Constitució no suposa una suspensió de l'autonomia d'una comunitat autònoma. El socialista s'ha tret un exemplar de butxaca de la carta magna espanyola i ha llegit literalment l'article.

"On és la suspensió de l'autonomia?" es preguntava Iceta, assegurant que aquest text "només diu que l'Estat podrà donar instruccions a les autoritats de la comunitat" en el cas que aquestes no compleixin la llei. En aquest sentit, ha donat per fet que no se suspendrà l'autonomia de Catalunya perquè "a través d'aquest article és impossible".

Tot i això, ha acceptat que l'aplicació d'aquesta norma a Catalunya en el cas que s'intentés celebrar el referèndum seria "un problema però no una suspensió".

També ha valorat les declaracions de Núria Parlon, que la setmana passada va assegurar que els socialistes farien tots els esforços —fins i tot esmentant la comunitat internacional— per evitar que el govern espanyol apliqués l'article 155 per suspendre l'autonomia. Segons Iceta, Parlon va respondre així perquè la pregunta de la periodista de Catalunya Ràdio Mònica Terribas era "enganyosa".