El candidat del PSC a la Generalitat, Miquel Iceta, ha retret avui al president Carles Puigdemont que en demanar que els ciutadans "s'encaressin" als seus alcaldes pel referèndum de l'1-O, està "obrint la porta a la violència verbal o qui sap si de l'altra" a Catalunya.

Iceta ha protagonitzat un acte en clau municipalista a Barcelona davant 300 persones, la majoria regidors i el més d'un centenar d'alcaldes del partit, com Núria Marín (l'Hospitalet), Àngel Ros (Lleida), Josep Fèlix Ballesteros (Tarragona), Núria Parlon (Santa Coloma de Gramenet), Antonio Balmón (Cornellà) o l'exsegon tinent d'alcalde de Barcelona Jaume Collboni.

Durant la seva intervenció, Iceta ha al·ludit a la polèmica pel professor de la Universitat de Barcelona (UB) Jordi H. Borrell, que va publicar un comentari homòfob a Twitter en el qual insultava el candidat socialista, i que va dimitir del seu càrrec com a director de l'Institut de Nanociència i Nanotecnologia (IN2UB) després de demanar disculpes pel seu tuit, que està investigant la fiscalia.

Iceta ha dit que va acceptar les seves disculpes i, per això, va retirar les actuacions judicials del PSC contra el professor, que l'havia titllat en un tuit de "ser repugnant" i "impostor" i es va mofar que té "els esfínters dilatats".

"Li vaig dir: escolta, per mi perfecte. Però recorda que a vegades determinades ofenses són per a col·lectius, per a molta gent que no té la sort d'Iceta", ha dit en al·lusió als milers de suports que ha rebut a través de les xarxes socials.

Compromís amb els alcaldes

Iceta, que ha demanat "ser curosos", ha emplaçat a "veure la raó del problema", que l'ha portat a al·ludir a Puigdemont, candidat de Junts per Catalunya. "Quan un president ha dit als ciutadans que s'encarin als seus alcaldes, està obrint la porta a la violència verbal o qui sap si de l'altra. Qui té la màxima responsabilitat, ha de tenir la màxima cura".

Iceta ha expressat el seu "compromís" que si arriba a la presidència de la Generalitat tindrà sempre clar que "cada alcalde és representant de la Generalitat al territori i com a tal seran tractats, siguin del color que siguin, els 946 alcaldes".

Unes paraules en la línia de les expressades ahir per l'alcaldessa Núria Parlon en un acte al seu costat a Badalona. "Quan Puigdemont va dir que s'havia d'interpel·lar els alcaldes que no cedien espais i ens assenyala amb el dit, provoca un efecte en cadena que fa que un professor universitari de reconegut prestigi s'atreveixi a insultar el nostre candidat. O que jo pateixi com a alcaldessa que, per ser filla d'immigrats, em diuen xarnega de merda", va dir.

Sofriment per Sixena

D'una altra banda, sobre les crítiques contra l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, pel traslladat ahir dels béns de Sixena, Iceta ha dit: "no es pot fer a l'alcalde de Lleida responsable d'unes obres que no són propietat seva i a més ell no és un jutge".

Ha admès el seu "sofriment" per unes "decisions que no entenem ni compartim" sobre l'ordre de trasllat de les 44 peces de Sixena, però ha dit estar "indignat" per l'"esforç d'alguns a atribuir responsabilitats" al PSC, lamentant que el debat a Catalunya s'hagi "instal·lat en el tot o res".