“Amb resistir no n’hi ha prou”. Aquest ha estat l’avís del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en la seva intervenció davant del congrés del partit un cop ha quedat ratificat en el càrrec. El màxim responsable dels socialistes catalans ha advertit al PSC que ha de “passar a l’ofensiva” per créixer i superar la situació de crisi que ell mateix va dibuixar ahir davant dels delegats quan els va instar a no enganyar-se i a contemplar-se en el mirall de la realitat en què es troba la formació. "Cal un nou reagrupament socialista", ha conclòs.

Iceta s’ha enfilat a l’escenari al ritme de "Simply the best", però, un cop ha substituït Tina Turner en els altaveus, ha esbossat un escenari no precisament triomfalista.

“Aquest és un partit preparat per resistir, però és un partit per combatre i per guanyar. I, per tant, ha de passar a l’ofensiva”, ha advertit el primer secretari que ha fet una crida a la necessitat de créixer de manera quantitativa i qualitativa. “Aquest partit necessita créixer. No som prou gent i l’hem d’anar a buscar. Us demano que fem aquest esforç”, ha subratllat.

Iceta ha emplaçat els delegats a buscar els suports que els calen al carrer, a les fàbriques i a les universitats, i a no perdre el lligam amb els sindicats, i a negociar i cedir, quan calgui.

Davant d’un PSC encara adolorit per les escissions que ha patit els darrers anys, el primer secretari ha advertit que créixer vol dir complexitat per acceptar gent que no pensa exactament el mateix, per la qual cosa ha reclamat obertura.

Reagrupament socialista

De fet, Iceta, que ha recordat en repetides ocasions que al palau firal on se celebra el congrés és el lloc on va néixer el PSC, ha fet una crida de nou als delegats que treballin per “un nou reagrupament socialista”.

Ha subratllat que no planteja una suma de sigles ni “operacions fictícies d’aparell” però ha reclamat generositat i la capacitat de renúncia davant d’un projecte col·lectiu. “El partit no és propietat de ningú, però no és res sense tots nosaltres”, ha subratllat.

Primàries

En aquest punt, ha recordat el procés de primàries que ha viscut el PSC i que l’ha enfrontat amb Núria Parlon que, a parer seu, ha servit per enfortir el partit –"ai, quants ens envegen i no s'atreveixen a dir-ho", ha ironitzat–, de la mateixa manera com el congrés d’aquest cap de setmana ha de servir per reblar la feina. “Només té sentit per fer un PSC més fort, més unit i sobretot, més útil”, ha assegurat.

Igual com va fer ahir durant la presentació de l’informe de gestió, Iceta ha alertat contra els populismes i ha defensat “el diàleg, la negociació i el pacte”.

En aquest punt, s’ha referit al debat independentista, i ha subratllat que l’aposta del PSC pel pacte el relliga amb l’“essència del catalanisme polític, oposat al populisme i la demagògia”.

“Hem d’acceptar que ens toca representar també aquells catalanistes de sempre que no són independentistes i en aquest moment es troben orfes de representació”.

Negociar amb els governs català i espanyol

Iceta ha parafrasejat un discurs de José Montilla per proclamar: “L’encaix de Catalunya m’interessa, però m’interessa més la justícia social”. I, a partir d’aquí, i després d’apostar per la necessitat de donar resposta a “governs inútils incapaços de solucionar un problema”, ha assegurat que el PSC pensa negociar tant amb el govern català com amb el govern espanyol.

“Representem la gent que està pitjor, i no ens podem quedar de braços plegats, si això vol dir pactar amb els governs de Catalunya i Espanya, ho farem”, ha assegurat.