El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat aquest dijous que després del referèndum de l'1 d'octubre, la reforma de la Constitució espanyola "caurà pel seu propi pes". D'altra banda, i situat en l'escenari d'unes eleccions autonòmiques sense majoria independentista, el líder socialista ha apostat per un pacte postelectoral "transversal" d'aquells que volen ser "alternativa" al procés.

Els socialistes han criticat en nombroses ocasions les accions preses tant pel Govern espanyol com per l'Executiu de Carles Puigdemont i, davant d'això, Iceta ha reivindicat en una entrevista a l'ACN la 'Declaració Barcelona' acordada entre el PSOE i el PSC i que conté la reforma federal de la Constitució espanyola, entre d'altres mesures. En aquest sentit, el dirigent del PSC ha posat sobre la taula que fins ara "no hi han hagut altres propostes d'acord possible" entre Governs i ha assegurat que el 2 d'octubre "hi haurà encara més interès del que hi ha ara" per la proposta socialista. 

"Cada dia que passa hi ha més gent i després de l'1 d'octubre serà tal l'evidència que caurà pel seu propi pes", ha afirmat Iceta sobre la reforma federal de la Constitució. Per a fer-ho, el primer pas és poder crear una comissió al Congrés dels Diputats per estudiar aquesta reforma de la constitució, cosa que els socialistes pretenen fer a partir del proper període de sessions. "Fins ara no hem estat capaços d'arrencar el procés però tot el que passi fins l'1 d'octubre ens carregarà d'arguments per la via de la negociació, el diàleg i començar a estudiar entre tots una reforma de la constitució", ha manifestat. 

Pacte "transversal"

Per altra banda, Iceta s'ha situat en un escenari d'eleccions al Parlament i ha assegurat que el PSC està donant les passes per estar preparats. El dirigent socialista ha descartat un pacte preelectoral entre diferents formacions però no un de postelectoral si no hi ha majoria independentista. "Després de les eleccions jo voldria un pacte d'aquells que vulguin l'acord que permeti renovar el pacte constitucional, no podem pactar amb els que vulguin seguir endavant amb el procés, la independència o trencar l'estat de dret", ha dit.

En concret, Iceta ha obert la porta a que inclogui "gent que fins ara ha acompanyat el procés però que està comprovant que no obté rendiments", en al·lusió als comuns "però també sectors independentistes que després del referèndum pensin que és moment d'atendre altres camins i el resultat de les eleccions". En ser preguntat concretament si pactaria amb ERC o el PPC, ha reconegut la dificultat ja que en el cas dels primers caldria deixar de banda la independència i en el cas del segons reclama que s'accepti la reforma federal de la constitució com a via de solució. "Amb tots els que ens puguem posar d'acord per renovar la constitució i trobar un pacte hi estem disposats a col·laborar, treballar, formar part d'un govern i assumir la presidència, a fer el que toqui, però sempre en funció d'un objectiu: un ampli acord per canviar i millorar les coses".