Ningú no sap què passarà l'1-O, però el que és segur és que ja hi ha molts dirigents polítics que estan mostrant el seu neguit pels problemes d'ordre públic que es poden produir després que la Fiscalia hagi obligat els Mossos a precintar els col·legis electorals a partir de divendres de la tarda i fins les 21 hores de diumenge, però el líder del PSC, Miquel Iceta, ha anat un pas més enllà a El Món a RAC1 i ha mostrat la seva "por" perquè s'aprofitin les actuacions del govern espanyol per justificar una Declaració Unilateral d'Independència (DUI)".

Entre anades i vingudes i acords i desacords amb el govern de Mariano Rajoy, Iceta ha admès que "diumenge hi haurà una gran mobilització", però ha puntualitzat que "no li podrem dir referèndum" i, precisament per això, s'ha lamentat dels dubtes que té pel que pugui fer després el president Carles Puigdemont. "Pateixo perquè qualsevol dia pot passar qualsevol cosa que ningú no vol", ha volgut fer saber.

Ara bé. Tot i carregar contra el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, per les darreres actuacions de la Fiscalia que considera "horroroses" i que "no és la persona adequada per desenvolupar el càrrec", i criticar també la gestió de la situació de l'exectuiu espanyol, el primer secretari del PSC ha dit ben clar que "l'Estat ha decidit legítimament que el referèndum no es pot celebrar i ha de posar els mitjans per impedir-ho", malgrat considerar que "algú en el moment de pensar i avançar-se als esdeveniments ho ha fet molt malament" i retreure als de Rajoy que "hi ha un excés d'improvisació".

Perdre la política

Iceta, però, ha criticat que s'acusi de sedició i es denunciï el president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el d'Òmnium, Jordi Cuixart, perquè, a parer seu, "l'Estat no pot limitar les llibertats bàsiques" i, encara menys, "no pots acusar de sedició els responsables d'una protesta" perquè "quan es descarrega sobre el poder judicial qualsevol tipus de problema, s'acaba la política".

Justament en aquest sentit, el líder socialista s'ha qüestionat que "per què no poden fer actes explicant la seva posició política" si "la política no ha quedat suspesa" i, en aquesta línia, també ha carregat contra les negatives a celebrar actes en segons quins locals sobre el referèndum.

Per tot plegat, ha volgut deixar clar que "la gent que vol votar no ha embogit", sinó que "volen expressar un sentiment" i ha ironitzat amb què "avui tinc un acte i parlaré de l'1-O, espero que no me'l prohibeixin".