Tercera o terceres vies, diàleg, voluntat, reforma de la Constitució... El líder del PSC, Miquel Iceta, continua insistint a pactar amb l'Estat un referèndum per modificar la norma suprema i que, d'aquesta manera, se'n pugui celebrar un altre perquè els catalans puguin decidir el seu futur.

Convençut que el referèndum unilateral d'independència (RUI) "està condemnat al fracàs", Iceta ha posat de manifest que, tot i que una enquesta d'ERC asseguri que si fos una consulta vinculant —encara que no sigui pactada amb l'Estat— anirien a les urnes un milió de persones més que el 9-N, "si hi participen i no serveix de res, serà un fracàs". I ha puntualitzat: "Faig servir la paraula 'fracàs' perquè el 9-N no va ser vinculant".

Iceta, que ha aprofitat per parlar del seu llibre, ha posat damunt la taula que s'ha de parlar "en plural" de terceres vies com, per exemple, "pensar en una reforma de la Constitució que suposi un acord majoritari" o també el següent: "Que primer em demanin un estat federal" perquè està segur que "l'única manera viable és que hi hagi voluntat per les dues parts".

Endarrerits

"No estem ni a la meitat de la meitat que en aquestes alçades estàvem amb el 9-N". Amb aquestes paraules, el primer secretari del PSC ha subratllat que, a parer seu, el referèndum no se celebrarà perquè considera que no està tot tan avançat com ara fa tres anys.

També ha aprofitat per compadir-se dels "que prometen una cosa que no poden fer" perquè, ha assegurat: "No m'agradaria ser a la seva pell". Iceta té clar que "el que nosaltres plantegem és difícil, però és possible" i ha reiterat que ell no s'ha compromès pel mes de setembre. "Com que no vull enganyar els catalans, dic que un referèndum és legítim si està dins de la llei", ha repetit per tancar la qüestió.