El primer secretari del Partit Socialista de Catalunya, Miquel Iceta, té coll avall que el Govern convocarà el referèndum perquè s’ha compromès a fer-ho, però dubta que s’arribi a celebrar. Segons el líder socialista, l’executiu de Puigdemont no aconseguirà fer una votació amb garanties, sinó que portarà Catalunya a un escenari com el del 9 de novembre del 2014, quan va haver-hi una consulta que “no va produir efectes”. “El referèndum no se celebrarà perquè no es pot anar contra la llei”, assenyala.

Iceta espera que l’actual president de la Generalitat de Catalunya no repeteixi “el mateix error” que el seu antecessor, Artur Mas, a l’hora de convocar un plebiscit que el podria portar al banc dels acusats. En una entrevista al diari Regio7, el primer secretari també adverteix al cap de l’executiu català que continuar amb el full de ruta posa en risc a altres persones més enllà del govern: “En la mesura que les seves decisions tenen conseqüències per a altres persones, com els funcionaris, haurien d’anar amb molta cura”.

Nova relació entre PSC i PSOE

D’altra banda, el líder socialista ha defensat que des de Catalunya s’hagin de consensuar les decisions electorals i de coalició amb la direcció del Partit Socialista Obrer Espanyol, tal com marca el nou acord de relació signat entre els membres d’ambdues formacions. No obstant això, Iceta opina que, en cas que no s’assoleixi el consens, el PSC haurà de tenir l'última paraula i “haurà de decidir”.