Miquel Iceta busca la manera d'explicar a Europa que el referèndum per la independència de Catalunya no és la solució al conflicte amb l'Estat i ara és a Brussel·les per expressar (i provar de fer calar) el seu discurs contrari a qualsevol opció que impliqui la separació dels catalans de la resta d'Espanya.

Després que ahir els vuit membres de la comissió executiva del Pacte Nacional pel Referèndum (PNR) decidissin plegar -que no dissoldre l'espai-, avui Iceta no s'ha pogut estar de tornar a dir a les institucions europees que la voluntat del Govern de "tirar pel dret" ja feia preveure que seria la "crònica d'una mort anunciada".

Però no només per voler celebrar el referèndum sí o sí i de la manera que sigui, sinó també perquè considera que fer-lo de manera unilateral deixa "sense sentit" el PNR. A més, s'ha lamentat que l'imminent anunci de la data i pregunta no deixarà cap marge a la negociació.

Afers interns

El primer secretari del PSC va arribar ahir a Brussel·les i s'hi quedarà fins avui després que hagi visitat totes les institucions europees i ha aprofitat per recriminar al Govern voler parlar, només, sobre el procés a Europa, i no de qüestions com el Corredor Mediterrani o l'Agència Europea del Medicament.

Segons Iceta, ha estat precisament per aquest motiu que representants de les institucions europees no volguessin rebre el president Carles Puigdemont, ni els altres membres del Govern. "És normal que no es vulguin barrejar en el que consideren un afer intern espanyol ni hi vulguin interferir".

De fet, ahir ja va sortir en defensa del diàleg a Europa contra el referèndum "il·legal" de Puigdemont durant una reunió amb el vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans. Ara bé. Timmermans -tal i com va haver de reconèixer el líder socialista català- sí que es va interessar pel procés preguntant-li sobre "com ho vèiem i quina era la nostra posició, i li hem explicat que estem arribant a un punt de difícil retorn".

Tour anti-unilateralitat

Abans d'aquesta la reunió, Iceta es va trobar ahir amb l'ambaixador i representant permanent d'Espanya davant la UE, Pablo García-Berdoy, i amb el seu equip. A la tarda es va reunir també amb el president del grup de l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates (S&D), Gianni Pitella i va participar en una reunió del Grup sobre Comerç Internacional organitzada pels socialistes europeus, en la que hi eren presents l'expresident de l'Organització Mundial del Comerç, Pascal Lammy, el ministre president de Walonia, Paul Magnette, o l'expresident italià Massimo D'Alema, entre d'altres.

Avui, el líder del PSC clausura la jornada de treball "Desigualtat: el gran desafiament del nostre temps", organitzada per Javi López, en el marc de l'elaboració de l'Informe sobre Desigualtats a Europa, una sessió a la qual han estat convidades entitats socials de Catalunya com Save the Children, Intermón Oxfam, Fundesplai, PINCAT, CONFAVC, la Taula del Tercer Sector o UGT.