El primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Miquel Iceta, considera que l'article 155 de la Constitució Espanyola "no s'aplicarà perquè és innecessari i perquè és un instrument que mai s'ha fet servir amb caràcter general". "L'Estat té instruments suficients per fer prevaler la legalitat", ha assenyalat Iceta en una entrevista a Telecinco. Tot i així, ha reconegut que "tècnicament" s'entreveuen serrells com que "la Generalitat no pot gastar sense permís". "I l'autogovern és hisenda i governació", ha assenyalat. "Però el Govern espanyol no ens ha dit que es pensi en aquesta possibilitat, i per això no la contemplem", ha insistit. "No està al menú", ha afegit.

Preguntat sobre l'endemà del dia del referèndum –amb possible proclamació de la república catalana o l'inici de converses amb l'Estat-, Miquel Iceta apunta que serà un dia en què "tindrem els mateixos problemes, més els derivats de l'1-O". "Per això estem en contra de la convocatòria", ha dit, sobre el que ha anomenat "simulacre", més que no pas referèndum amb garanties.

"Estem parlant d'un problema polític molt gran que només es resoldrà per la via del diàleg", ha declarat Iceta. "I no convé obrir més ferides o obrir més les que ja ho estan", ha dit. A parer del líder socialista, "el Govern no sembla que vulgui resoldre el problema". "Però el Govern espanyol també ha reaccionat massa tard", ha assegurat. Sobre les gran mobilitzacions a favor de l'1-O, i especialment a favor del 'sí' a la independència, Iceta ha reconegut que "la massa crítica catalana s'ha quedat a casa". "Els independentistes no són majoria, però han tingut més força en el seu relat", indica.

Miquel Iceta també ha mostrat el desacord amb les paraules i les accions de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en relació al referèndum. "Està dient coses que són contradictòries", ha etzibat el líder socialista. "Ella no farà res il·legal, el que fa ella és parlar", ha dit, atribuint una certa postura ambigua a la líder de BComú, formació que té pacte de govern municipal amb el PSC. 

Iceta també s'ha mostrat desconfiat amb la proposta d'Units Podem de celebrar una assemblea parlamentària abans de l'1-O, en la qual hi serien presents diputats, senadors i alcaldes de municipis grans. Una trobada que tindria per objectiu frenar l'auge independentista amb un referèndum pactat i amb garanties, i aïllant a la vegada l'actitud "repressiva" del Govern espanyol contra Catalunya. "Totes les reunions em semblen bé, però no s'ha d'enganyar la gent", ha respost el primer secretari del PSC. "Si s'han de canviar les regles de joc, s'ha de fer al Congrés", ha afegit.

Advertència a l'alcalde de Gratallops

Quan se li ha preguntat per la intenció de l'alcalde de Gratallops de cedir locals municipals per a l'1-O, Iceta ha dit que no voldria veure cap alcalde "vulnerar la llei". El líder socialista ha recordat que el partit té un codi ètic que preveu que si algun representant infringeix el que ordenen els estaments judicials, se'l separa automàticament de la formació.

"No vull que s'hi arribi, a això", ha indicat Iceta. "Els alcaldes han de ser conscients que si trenquen la llei, després com miraran als ulls els seus conciutadans quan els han de demanar que compleixin amb els seus deures, com pagar impostos?", s'ha preguntat. El batlle del municipi del Priorat, Xavier Gràcia, va encapçalar, com a independent, la llista el PSC a les darreres eleccions municipals.