El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, considera "incomprensible" que la Fiscalia presentés la setmana passada una querella contra els organitzadors de les mobilitzacions independentistes a Catalunya, perquè "tenen a veure amb la democràcia" i en responsabilitza el PP.

Iceta ha explicat en una entrevista a la Cadena SER que "les coses que tenen a veure amb la democràcia no poden patir restriccions de cap tipus". Hi inclou les mobilitzacions polítiques, en aquest cas independentistes: "La llibertat d'expressió cobreix la llibertat de manifestar-se", ha assegurat.

"Si algú destrossa un cotxe de policia ha de passar comptes davant la justícia", ha assenyalat i s'ha preguntat: "Però, organitzadors de manifestacions, acusats?". En aquest sentit, ha carregat contra el Govern de Mariano Rajoy i la Fiscalia, i ha afirmat que aquesta "no és la solució".

La querella

La setmana passada, després de les concentracions dels dies 20 i 21 de setembre a Catalunya, la Fiscalia va presentar una querella dirigida a l'ANC com a associació organitzadora de les mobilitzacions i pel muntatge d'un lloc per a voluntaris. També s'inclou en la querella els 40.000 manifestants —segons va estimar la Guàrdia Urbana— per la concentració que va fer que els Mossos d'Esquadra haguessin de crear un dispositiu que permetés als agents de la Guàrdia Civil sortir de la Conselleria d'Economia.

En el document s'al·lega que els voluntaris van utilitzar "petos de color verd, conscients que amb això dificultarien la intervenció policial", i apunta que van arribar a produir-se "agressions a militants socialistes", després de l'atac a la seu del PSC. Referent a això, Iceta ha argumentat que li sembla "bé, lògic i inevitable" que l'Estat utilitzi els mecanismes necessaris per evitar un referèndum il·legal, però que això no té "res a veure" amb les manifestacions.