El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha repetit al president Carles Puigdemont el mateix missatge que va dir-li en la reunió que van mantenir la setmana passada: convocar eleccions o anar al Senat a explicar-se i demanar i oferir diàleg. “Vostè encara pot anar al Senat demà”, ha dit Iceta en la seva intervenció en el ple de resposta al 155. Ha subratllat que la cambra alta li va oferir la possibilitat de comparèixer divendres al matí. “Si demà vol anar al Senat a demanar i oferir diàleg polític, l'acompanyaré. Em trobarà al seu costat. No em puc rendir, ni vostè tampoc, fins al darrer moment”.

No obstant això, el líder dels socialistes catalans ha insistit més en l’escenari d’eleccions. “Aquesta legislatura ha estat un desastre total i absolut”, ha assegurat a l’hora de fer un balanç. Ha lamentat que el procés d’independència “posa en risc les nostres institucions d’autogovern, el model econòmic i la convivència”, i ha criticat que es vulgui debatre les conseqüències però no les causes de l’aplicació de l’article 155. L’ha situat en el ple del 6 i 7 de setembre, en la decisió de “sortir de la legalitat de forma premeditada”.

“Convoqui les eleccions i que els ciutadans puguin triar, si ho volen, un altre rumb i camí”, ha defensat Iceta, que ha afirmat que, des del primer moment de la legislatura, els socialistes van advertir sobre “els riscos de situar les institucions catalanes fora de la legalitat". Malgrat tot, ha insistit que hi ha dues maneres d’evitar l’aplicació del 155: convocant eleccions o anant al Senat. Ha recordat que el PSOE té una esmena preparada per evitar l’entrada en vigor de les mesures del Consell de Ministres.