El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s’ha referit aquest diumenge a la conferència que impartirà el president del Govern, Carles Puigdemont, el proper dia 22 a Madrid i en què presentarà la feina feta pel Pacte Nacional pel Referèndum. En declaracions als mitjans a Sant Feliu de Llobregat, Iceta ha advertit que la proposta del president “servirà de poc” si el Govern es manté en la voluntat de celebrar un referèndum d’autodeterminació.

“Ara no és moment de conferències, és moment de negociació i diàleg”, ha assegurat Iceta. Segons considera el líder dels socialistes catalans, Puigdemont hauria hagut d’anar al Senat en lloc de l’Ajuntament de Madrid, on finalment es produirà la conferència. 

De fet, Puigdemont va demanar comparèixer davant el Senat, una proposta que PP i PSOE van contrarestar amb una invitació per tal que el president del Govern comparegués a la comissió de comunitats autònomes. Davant la negativa per poder presentar una conferència al Senat, Puigdemont va assegurar que buscaria “un altre lloc” a Madrid.

Aquest nou lloc serà finalment l’Ajuntament de Madrid i el consistori, dirigit per Manuela Carmena, llogarà l'espai a la plataforma del Pacte Nacional pel Referèndum. La intenció de Puigdemont amb aquest acte és presentar una proposta a l’Estat per convocar un referèndum pactat, tot i que el govern espanyol ja ha rebutjat en nombroses ocasions aquesta opció.

Iceta també s’ha pronunciat sobre el referèndum i ha subratllat: “Tots els catalans i espanyols sabem que no es donen les condicions per a un referèndum d’independència”. Sobre la relació entre els governs ha lamentat que no existeixi diàleg i ha assegurat que la negociació és necessària per assolir el pacte, “que és l’únic que ens pot treure del carreró sense sortida on els independentistes ens han ficat”.