No era un congrés fàcil. Però el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha volgut aprofitar la cimera socialista per refer amb el PSOE els ponts que van saltar pels aires amb el "no" dels catalans a la investidura de Mariano Rajoy; ha teixit fins a la matinada una executiva que permetés garantir la unitat interna del partit amb una Núria Parlon a qui va superar per la mínima a les primàries; i ha situat el discurs dels socialistes catalans com una mà estesa a la confluència amb Podem però també amb el govern del PP. I tot plegat, reivindicant Catalunya com a nació però advertint que ningú ha de veure en aquesta reivindicació cap risc. Tota una exhibició d’arquitectura congressual.

Iceta ha aprofitat totes i cadascuna de les seves intervencions al congrés –fins a tres–, per deixar clar la voluntat de tancar ferides amb el PSOE.

Ho va fer ja des del moment en què va presentar l’informe de gestió divendres al vespre i va evitar citar Pedro Sánchez, la qual cosa li va retreure un dels delegats des dels micròfons del congrés. Ho va fer de nou dissabte, en quedar ratificat com a primer secretari i hi ha tornat aquest matí.

No ens agradaria que alguns, per activa o per passiva, ens expulsessin ni ens deixessin de banda”, ha demanat al PSOE insistint que el PSC no vol renunciar a tenir un projecte per a Espanya i a ser en el “pont de comandament” del partit.

Fins i tot, ha ironitzat sobre el fet que la presència de l'exministre Josep Borrell a la primera fila del congrés li impedia –per evitar suspicàcies– assenyalar que el PSC vol presidir el govern espanyol.

El PSOE, que, trencant la tradició, no ha enviat cap representant de la seva actual cúpula al congrés, s'ha limitat a felicitar els socialistes catalans a través de Twitter.

Igualment, Pedro Sánchez, que tampoc ha aparegut citat en el discurs de cloenda d'Iceta, ha felicitat els socialistes des de les xarxes. Iceta no ha posat en cap moment en qüestió el 'no' dels diputats del PSC a la investidura de Rajoy. De fet, l'ha reivindicat tants cops com ha pogut. Però no ha permès que la cimera catalana es convertís en un aquelarre de suport a l'exsecretari general, la darrera intervenció pública del qual ha provocat reticències en alguns sectors del partit tot i que conserva una amplia i evident simpatia entre la militància.

Qui no ha amagat les crides a la continuïtat dels vincles federals han estat les responsables dels socialistes de les Illes i del PSE, Francina Armengol i Idoia Mendia, que han reclamat des de l'escenari del congrés la presència del PSC per "millorar" el PSOE.  

Al PP: “Estem per al que faci falta”

Al mateix temps, el dirigent socialista ha insistit en l’aposta per la confluència amb l’esquerra que representa Podem, però també amb l’Executiu del PP. Durant el parlament de cloenda, ha citat directament el popular Santi Rodríguez, que s'asseia a la primera fila en representació del PP, per proclamar: “Aquí hi ha ganes de dialogar, hi ha ganes de negociar, d’arriscar”. “L’únic que no podrem acceptar és una porta tancada o una orella tapada, però a partir d’aquí, estem per al que faci falta”, ha reblat.

"Catalunya vol ser reconeguda com a nació"

Menys explícit ha estat el paper que vol assumir aquest partit al Parlament en relació al Govern, tot i que ha abordat el debat independentista català i ha insistit a situar el PSC en l’exigència d’un reconeixement com a nació i un tracte més just. “Catalunya vol ser reconeguda com a nació. Ningú ha de veure cap tipus de risc ni per a la unitat d’Espanya ni per a la fraternitat entre els espanyols”, ha assegurat Iceta.

De fet, ha descrit el concepte nació “com un sentiment”, ha reivindicat el paper del PSC en la tradició del catalanisme no independentista, i ha recordat que va ser el socialista castellano-lleonès Anselmo Carretero qui va encunyar el concepte d'Espanya com a nació de nacions.

“No volem posar fronteres, però per no posar fronteres algú ha de posar ponts”, ha advertit: “No em fa por dir que em sento espanyol, sobretot si m'hi volen, no vull tenir dificultats”.

Acord de matinada a l'executiva

Després de negociar fins ben entrada la matinada una nova executiva amb Núria Parlon, que en les primàries va demostrar que disposa d'un important suport que manté obert les seves opcions per poder optar al lideratge del partit, Iceta ha mostrat la satisfacció per l'acord aconseguit.

Tampoc això ha estat fàcil. L'alcaldessa de Santa Coloma ha fet sentir el seu pes dins de la formació fins al punt d'abandonar la cimera amb el seu nucli dur a dos quarts de dues del matí i obligar a continuar les converses per telèfon fins a garantir una presència equilibrada del seu sector.