El líder del PSC, Miquel Iceta, l'expresident de la Generalitat José Montilla i la número dos del PSC i alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, van intensificar ahir contactes mediadors amb el president català, Carles Puigdemont, i amb la Moncloa per evitar una declaració d'independència i una activació de l'article 155 de la Constitució.

Segons han confirmat fonts coneixedores d'aquests contactes, Iceta va mantenir aquesta setmana i en les últimes hores contactes mediadors amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, així com amb la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

A més d'Iceta, també l'expresident català José Montilla i Núria Marín, alcaldessa de la segona ciutat de Catalunya, l'Hospitalet de Llobregat, i mà dreta d'Iceta, van mantenir fil directe amb Puigdemont i la Moncloa per evitar un desenllaç en forma de DUI i l'aplicació del 155 a Catalunya. Finalment, aquest matí Puigdemont ha fet un gir en els seus plans i compareixerà possiblement per anunciar eleccions anticipades a Catalunya.

Segons les esmentades fonts consultades, en aquests moments els esforços des del sector socialista es dediquen a evitar que s'apliqui l'article 155 —cosa que portaria a una suspensió de l'autonomia catalana—, un objectiu que recau ara en el líder del PSOE, Pedro Sánchez, qui manté contactes amb el Govern espanyol perquè s'aparqui aquest supòsit, segons aquestes mateixes fonts.