El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha aplaudit avui el nomenament del veterà polític Enric Millo com a nou delegat del govern espanyol a Catalunya i ha confiat que s'obri realment una via de diàleg i es donin "arguments" per intentar convèncer els catalans que han de seguir a Espanya.

"Busquem altres camins", ha animat Iceta a les parts en una conferència informativa de Nueva Economía Fórum a Madrid, on també hi era l'exministre Ángel Gabilondo.

Iceta ha valorat el nomenament de Millo, una persona que "coneix com ningú la política catalana". "Si el Govern d'Espanya vol usar-lo per això, no se m'ocorre un millor nom", ha dit, i ha desitjat que "es posi intel·ligència política" en aquest assumpte i hi hagi instruccions per prioritzar l'entesa i els acords.

Així, ha urgit que, a més de gestos, hi hagi fets a favor del diàleg i la negociació, des de la seguretat que el govern espanyol ha d'intentar "fer-se present" en el conjunt del país, no només a escala administrativa.

Per Iceta, és necessari començar una nova etapa, en què cal donar motius i arguments per convèncer a la majoria dels catalans que la separació no és bona.

Una tasca en què el PSC vol col·laborar, segons el seu líder, que ha posat com a exemple de pacte l'assolit al País Basc entre el PNB i el PSE. "Espanya necessita més acords", ha remarcat.

"Busco un pacte per ser tan útil com ho estan essent els socialistes bascos en aquests moments", ha postil·lat.

Després d'indicar que d'aquesta manera s'evitaria que se seguís judicialitzant la política, també ha advertit que, per a això, "el primer és que tothom compleixi amb la llei", que "no pot ser la barrera per no fer política", en un missatge dirigit a la Generalitat i al govern espanyol.

Judicialització política

"Pensar que hi ha problemes que resoldrà només la llei per si mateixa és equivocar-se", ha opinat Iceta, que ha reconegut que no és molt partidari dels suplicatoris com l'aprovat ahir pel Congrés contra el diputat del PDECat Francesc Homs.

En aquest sentit, ha recordat que ell sempre ha defensat que "la judicialització de la consulta del 9-N no és bona".

Pressupostos Catalunya

Pel que fa als pressupostos de Catalunya per al 2017, s'ha mostrat segur que s'acabaran aprovant amb el suport de la CUP i que això serà un error.

Seran, ha dit, uns "mals pressupostos i un mal negoci per a Catalunya, que és pitjor", quan "hi ha altres acords possibles que poden arribar molt més lluny i amb molta més tranquil·litat".

Els socialistes votaran en contra dels comptes catalans perquè, d'acord amb Iceta, són "un artefacte per anar a una consulta il·legal" que "dividirà la societat catalana" i posarà en "risc", fins i tot, l'autogovern.

"Quan un s'obstina a fer coses il·legals, tard o d'hora, un jutge o un tribunal pot decidir una altra cosa. Saltar-se la llei no està bé i que ho faci un polític encara és pitjor", ha avisat a la Generalitat, que, segons el seu parer, s'està equivocant si per força vol anar a "referèndum o referèndum".