El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha defensat que la Mesa del Parlament "no hauria d'admetre a tràmit" la llei del referèndum que JxSí i la CUP preveuen registrar aquest dilluns. Iceta ha manifestat, en una entrevista a l’ACN, que el text que fins ara es coneix “escapa totalment del marc legal” i “contravé” al Tribunal Constitucional i al Consell de Garanties Estatutàries (CGE).

Iceta també s’ha referit a la reforma del reglament que "deixa ben clar que la lectura única només s'aplica en projectes i proposicions de llei que per la simplicitat o naturalesa ho permetin" i ha descartat que la norma per emparar el referèndum compleixi aquests requisits. Per aquest motiu, els socialistes s’han desmarcat del PP i Cs i han decidit no portar aquesta reforma al TC. Amb tot, han anunciat que estaran alerta sobre l’ús que se’n faci.

En aquesta línia, Iceta ha defensat que no es pot fer servir aquest reglament per tramitar per la "via exprés" la llei del referèndum: "El reglament, en els termes aprovats, no empara la lectura única per a una proposició d'aquestes característiques".

Si es volgués fer, s'estaria "privant" els diputats de determinats drets i s'estaria impedint el debat parlamentari que una llei d'aquestes característiques "ha d'incorporar necessàriament". Arribats en aquest punt, Iceta sí que demanaria empara al TC. 

Davant l'anunci que la llei entrarà al registre dilluns vinent, Iceta ha explicat que el PSC comprovarà si el contingut s'ajusta al que ja es va presentar per part de JxSí i la CUP i es limitarà a manifestar la seva oposició al text per "manca de garanties democràtiques".

En aquest sentit, ha matisat que l'entrada al registre no implica un pas més, sinó que aquest arribaria en el moment en què la Mesa l'admetés a tràmit, cosa que ha dit que no hauria de passar i ha apuntat que el CGE ja va manifestar que la Generalitat "no té competències per convocar un referèndum d'autodeterminació".

Quan se li ha preguntat si malgrat això la Mesa acabaria tramitant-la, Iceta ha rebutjat l'escenari de les "especulacions" i ha dit que "no ho pot fer i si ho fa, haurem de demanar la reconsideració". En el terreny de les especulacions també ha situat la llei de transitorietat, perquè no ha estat presentada ni se'n coneixen detalls. També ha criticat el "mal ús" que es fa del Parlament.

El dirigent socialista ha defensat que si hi ha uns grups que volen impulsar una llei, el que han de fer és primer registrar-la, que la Mesa n'analitzi l'admissió i que els grups parlamentaris en tinguin coneixement per poder començar a treballar-hi.