El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha considerat que la llei del referèndum anunciat per a l'1 d'octubre que han redactat JxSí i la CUP no té cap fonament legal ni viabilitat jurídica, i que s'ha redactat per buscar una reacció bel·ligerant de l'Estat i "la prohibeixin".

En una entrevista d'Europa Press, ha recordat que la llei no s'ha registrat al Parlament i de moment és només un anunci, però en el cas que acabi debatent-se i aprovant-se, "tindria una vigència aproximada de 24 hores, i això ho sap tothom". Iceta considera que JxSí i la CUP "estan buscant la prohibició i l'obtindran, naturalment, tenint en compte que en qualsevol democràcia s'ha de complir i fer complir la llei".

Al seu judici, un dels arguments que demostra que el projecte de llei només s'ha redactat per buscar una prohibició i no perquè entri en vigor és que "es pretén aprovar al setembre, i no es pot crear una administració electoral i arreglar el cens en un mes".

Un altre argument que esgrimeix Iceta és el del dispositiu de voluntaris com a alternativa als funcionaris: "De vegades hi ha voluntaris olímpics o per fer una marató, però parlen d'un referèndum efectiu i això és totalment contrari a organitzar les coses amb voluntaris".

Defensa que tampoc no se sustenta l'argument d'apel·lar a la legislació internacional de l'ONU i el tribunal de l'Haia, ja que "si Puigdemont anés a les Nacions Unides a explicar el seu cas li dirien que no té res a veure amb els problemes que estan acostumats a abordar".

La resposta de l'Estat

Iceta diu que comprén la resposta de l'Estat fins al moment, basada en actuar "partint de fets i no partint d'escenificacions teatrals", i considera que tots els passos del Govern al camí cap a l'1-O persegueixen un xoc de trens.

Encara que s'alinea amb el Govern del PP en la defensa de la llei, no comparteix la seva estratègia immobilista davant del procés català ni declaracions com les de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, recordant que l'Exèrcit garantirà la sobirania d'Espanya: "Així només fas feliços els independentistes".

Urnes

El socialista ironitza amb la convocatòria del referèndum i apel·la al Govern; "però no han pogut comprar ni les urnes: la seva solvència i eficàcia està sota mínims". Ha qualificat l'acció del Govern d'"apoteosi barroca de les hipòtesis", partint de jocs de paraules per fer creure que avança cap a l'1-O, i ha dit que li preocupa l'enorme frustració que es pot generar quan els catalans vegin que el referèndum que prometen no pot celebrar-se.

Alcaldes socialistes

Sobre el paper que tindran els alcaldes del PSC, ha dit que "cap no incomplirà la llei, ni tan sols a la Torre de Capdella," en al·lusió a l'alcalde socialista Josep Maria Dalmau, defensor del referèndum i disposat a cedir locals per a la seva celebració. Si algun càrrec electe socialista decideix participar a títol personal "no passa res", però Iceta avisa que corren el risc de ser inhabilitats i ho lamentaria molt.

9-N

"Tot això comença a semblar-se molt al que es va fer el 9-N i no sé quin sentit tindria repetir aquesta experiència que no va tenir conseqüències".

El president del PSC i alcalde de Lleida, Àngel Ros, sí que va votar el 9 N, però Iceta recorda que ara ja ha dit que no ho farà: "No ens podem comprometre a no cometre errors, però sí que ens hauríem de comprometre a NO repetir els mateixos errors".

Afegeix que si hi acaba havent una votació l'1-O no serà legal ni llegítima per molta gent que participi, encara que assenyala que "per a ells seria dramàtic que hi hagués una participació inferior" al 9-N.