El president Carles Puigdemont es reuneix amb Miquel Iceta.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s’han compromès a mantenir un diàleg “franc, transparent i profitós” en la primera reunió que han mantingut al Palau de la Generalitat. Sense obviar les diferències que separen el Govern i el PSC en relació amb el procés, Iceta ha admès la possibilitat d’acostament en temes puntuals, tot i que no ha volgut entrar en concrecions, en especial, pel que fa als pressupostos.

“Som el primer partit d’esquerres de l’oposició, catalanista no independentista”, ha explicat Iceta per argumentar la voluntat de “diàleg el més fluid possible”.

Després d'una hora de reunió, el polític socialista ha comparegut a la Sala Torres Garcia per enumerar les qüestions que ha volgut exposar al president, com l’ocupació, industria i inversions, desplegament de la llei de FP, llei de canvi climàtic, salut i llistes d’espera, beques menjador, lluita contra la corrupció i el frau fiscal,...

Quan ha estat interrogat sobre el projecte pressupostari del Govern, tot i garantir la predisposició a parlar-ne, ha assegurat que “és molt d’hora” per fixar posició, ja que es desconeix el contingut de la proposta. “Res està exclòs, però tampoc hem precisat”, ha insistit.

Poc procés

Pel que fa al procés independentista, ha assegurat que han parlat poc d’aquest tema, atès que el PSC no comparteix ni el full de ruta ni el termini de 18 mesos que s’ha imposat el Govern i que per tant difícilment hi pot haver cap mena de col·laboració.

Iceta, que ha ironitzat sobre el fet que el Govern hagi passat de la DUI a la declaració universal d’intencions, ha demanat concrecions a Puigdemont en relació amb el calendari, en particular sobre l’aprovació dels tres lleis que depenen del procés, però el president li ha assegurat que encara no està en disposició de parlar de terminis.

Tot seguit ha comparegut la portaveu del Govern, Neus Munté, que ha valorat la “clara disposició al diàleg i a buscar fórmules de treball” del PSC, i també ha destacat el clima de confiança per avançar plegats en qüestions com els pressupostos o la llei electoral catalana. De fet, en relació amb el debat de la llei electoral, Iceta no ha amagat l'escepticisme sobre les possibilitats de tancar una proposta, que porta tants anys pendent, en només 18 mesos.

Munté, en ser preguntada, no ha tingut inconvenient a admetre que, tot i que també la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va mostrar ahir la disposició al diàleg “hi ha aspectes en què hi ha més proximitat amb el PSC”, com per exemple en el model d’immersió lingüística.