El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha insistit aquest dimarts que els governs català i espanyol encetin “de forma immediata el diàleg, l’única via de solució”. Ho diu en un decàleg on demana “al Govern que renunciï a l’organització d’un referèndum il·legal” i “al govern d’Espanya que doni una resposta política a un problema polític i no pretengui que l'única resposta de l’Estat a aquest problema polític la doni el poder judicial”.

La proposta socialista és “que Espanya es transformi en un Estat federal” via “una reforma constitucional”, els trets de la qual estan “recollits a la Declaració de Barcelona”, beneïda pel secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

El decàleg equipara les accions i actitud del govern espanyol (“l’actitud temerària del PP”) amb les decisions del Govern i del Parlament i considera aquestes últimes “unilaterals i il·legals”, per vulnerar “el Reglament del Parlament, els drets de l’oposició, l’Estatut de Catalunya i la Constitució espanyola”. També considera que són “un fracàs”.

El document no detalla ni condemna l’assalt als departaments de la Generalitat o les detencions d’alts càrrecs del Govern, la confiscació de documentació electoral o de material de campanya institucional o la dels partidaris del sí, la prohibició de mítings o la dissolució de reunions o l'entrada de la Guàrdia Civil en mitjans de comunicació.

De fet, aquest dilluns, el secretari d'organització del partit, Salvador Illa, ja es va refusar a fer-ho en roda de premsa. Illa ho va justificar en insistir que el referèndum està suspès i que "el poder judicial ha actuat en conseqüència i respectem les seves actuacions. Totes les accions que fins ara ha ordenat un jutge compten amb el nostre respecte”, va dir.

Socialistes pel Sí

Els dissidents del PSC aplegats al Moviment d’Esquerres (MES) han publicat un manifest ben diferent. “Denunciem de la forma més enèrgica la persecució de càrrecs públics i la seva judicialització com a forma il·legítima de combatre als adversaris polítics”, diu d’entrada.

MES acusa al govern espanyol “de tics autoritaris” d’haver “creuat totes les línies vermelles” i “d’establir l’estat d’excepció per la porta del darrere” i “liquidar l’autonomia de Catalunya”. La millor manera “d’enfrontar-se a aquest neoautoritarisme [...] és anar a votar el proper dia 1 d’octubre”, conclou.