"Vull que torni el seny, l'eficàcia i els resultats". Amb aquesta declaració d'intencions desgrana Miquel Iceta la seva "proposta federal per a Espanya". En un article publicat en la versió en espanyol de The New York Times aquest dilluns, el primer secretari del PSC reivindica un "catalanisme orgullós i pragmàtic" enfront de "dos governs incapaços de dialogar". Aquesta proposta, continua, és la que farà "quan arribin les eleccions". Perquè creu que aquesta és la solució al conflicte polític català.

"Probablement la millor manera de sortir de l'actual atzucac sigui la convocatòria d'unes eleccions al Parlament català", defensa Miquel Iceta, que sosté que la majoria de catalans no vol perdre el temps en "querelles inútils", sinó que vol "anar al gra, negociant dur i evitant conflictes i ruptures". Es tracta d'un conflicte polític que ha de trobar una "solució política a través del diàleg, negociació i pacte", defensa.

El líder dels socialistes catalans s'erigeix com la tercera via "entre l'immobilisme d'uns i el secessionisme d'altres". D'una banda, lamenta "la vergonya de les imatges de càrregues policials desmesurades". Per l'altra, "que una minoria [en referència a l'independentisme] pretengui imposar la seva opinió sobre la majoria".

En aquest context, Miquel Iceta fa una proposta d'Estat federal "plurinacional, pluricultural i plurilingüe". I la resumeix en tres objectius: reconèixer la singularitat nacional catalana; garantir un autogovern fort, "amb competències exclusives en matèria de llengua, educació i cultura", i un finançament "suficient, solidari i equitatiu". Tot això s'ha de canalitzar a través del Congrés dels Diputats, assenyala.