El líder del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat avui que "és probable" que d'aquí a un any es tornin a convocar eleccions a Catalunya davant la "impossibilitat" de celebrar un referèndum, i ha instat el Govern del PP a passar de les "paraules" als "fets i acords concrets" en la seva voluntat de diàleg.

En declaracions a RNE-Ràdio4, el dirigent socialista ha recordat que ara es parla d'un referèndum sobre la independència "com una obvietat, quan ni Junts pel Sí ni la CUP ho tenien en el seu programa electoral" i tots dos "deien que el referèndum era una pantalla passada", a més que quan el PSC insistia en el seu moment que "havia de ser legal i acordat, se'ns deia de tot".

S'ha mostrat convençut que tot condueix a unes noves eleccions en un any: "És probable que siguin a final del 2017 o inicis del 2018. Crec que sí, perquè no veig possibilitat del referèndum. Només hi ha possibilitat de repetir l'experiència del 9-N del 2014, però fer un procés participatiu que després no produeix els efectes que busca, no val la pena", ha afirmat.

És per això que ha opinat que el Govern es troba "enmig d'un dilema, perquè si vol un referèndum acordat, l'ha d'acordar i no posar de forma unilateral data i pregunta, mentre que si no s'acorda, és absolutament unilateral i il·legal".

Amb vista a la cimera catalana de divendres pel referèndum, ha enviat un missatge als comuns d'Ada Colau, en recordar "com va patir ICV amb la consulta del 9-N, quan s'hi van embarcar, van veure que era una altra cosa, van intentar desembarcar-se i van ser molt criticats. Aquest procés ha de ser per clarificar la seva posició i dir-la".

En aquest escenari, la postura del PSC és estar "absolutament en contra de qualsevol iniciativa de caràcter il·legal, unilateral o amb la desobediència com a mètode", en no només "no compartir l'objectiu, sinó creure que la deriva independentista està molt equivocada i pot fer molt de mal a l'autogovern i la societat catalana".

Diàleg de tot, menys referèndum

"Hem vist que el Govern comença a parlar de diàleg, però quan s'arriba molt tard cal córrer molt i convé entrar en la dinàmica de fets i acords concrets sobre temes empantanegats des de fa temps, perquè amb les paraules no n'hi ha prou", ha suggerit.

Ha proposat així abordar 45 dels 46 punts –tots menys el referèndum– que el Govern va plantejar a Mariano Rajoy; evitar que un 60% de conflictes de competències arribin al Constitucional (TC); o desenvolupar l'Estatut i modificar la legislació estatal per recuperar elements "erosionats" per la sentència del 2010.

També afrontar la millora del finançament o inversions com el corredor mediterrani o Rodalies; renunciar a utilitzar la Lomce contra el sistema d'immersió lingüística en català; o impulsar una reforma constitucional, un procediment de reforma de la Carta Magna que també ha "recordat" que el Parlament pot iniciar.