El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha justificat davant el consell nacional socialista la doble negativa a la investidura de Rajoy, enfrontant-se al comitè federal del PSOE, “per assegurar la utilitat del PSC com a instrument polític útil pels ciutadans i ciutadanes que se senten progressistes i catalanistes”.

En la seva intervenció, Iceta ha subratllat que els ciutadans no entendrien que el PSC estigués del costat d'un dels principals responsables de la situació actual a Catalunya. “Uns ciutadans que no entendrien que, en l’inici d’un curs polític crucial a Catalunya, un curs que acabarà o en fracàs o en desastre a causa de la deriva i acceleració independentistes, el PSC aparegués al costat d’una de les locomotores que han decidit emprendre un rumb de col·lisió”.

"Una abstenció en la investidura ens inhabilitaria per proposar solucions en el moment que més falta faran", ha afegit.

Malgrat que al llarg del seu discurs, Iceta ha insistit que el PSC no vol trencar amb el PSOE, el primer secretari ha apostat per mantenir la negativa a Rajoy i assumir-ne les conseqüències. 

Iceta reconeix que mantenir el 'no' a Rajoy entra en contradicció directa amb el que va decidir el comitè federal del PSOE però manté que el problema no és d’estatuts entre partits sinó que és un problema polític. “Jo no hauria pensat mai que el detonant d’una crisi entre PSC i PSOE seria un vot d’investidura a un president del govern del PP. Però és així”.

En qualsevol cas, si els socialistes espanyols no entenen la decisió del PSC i decideixen emprendre algun tipus de mesura, Iceta ha insistit que la voluntat dels socialistes catalans no és trencar amb el PSOE. Si això es planteja per part de la formació espanyola, el primer secretari del PSC assenyala que s’haurà de fer en un congrés.