El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, proposa la inclusió d'una disposició addicional a la Constitució que reconegui la posició “singular” de la Generalitat de Catalunya a l’Estat. Aquesta és una de les idees que recull el llibre La tercera via. Ponts per a l’acord (Catarata), a través del qual defensa aquesta via i augura que el referèndum per la independència amb eficàcia legal no es farà.

El socialista critica els posicionaments tant dels independentistes i el Govern com del govern espanyol i assegura sentir-se “ostatge d’un procés que pot acabar molt malament”. Per això, planteja la necessitat d’arribar a un acord que segons ell o bé s’emmarca en una reforma general de la Constitució o bé se circumscriu al “reconeixement” d’aquesta relació singular a través d’una disposició, que més tard s’hauria de desenvolupar a través d’una llei orgànica que reculli la "inalterabilitat" dels texts acordats.

Iceta assegura al llibre que està “convençut” que hi ha una solució “raonable” al conflicte actual entre Catalunya i l’Estat espanyol, tot i que admet que el dia d’avui “no hi ha motius per a l’optimisme”.

Tot i això, critica les “solucions màgiques” dels independentismes i la judicialització i l’immobilisme de l’executiu estatal.

Segons ell, s’hauria d’abordar “sense reserves” la negociació de la revisió del sistema de finançament i revisar la política inversora de l’Estat i proposa també crear al Congrés un àmbit d’estudi i deliberació sobre les reformes institucionals que serveixen per “encaminar” el problema. 

Iceta reconeix que l’”imprescindible pacte”, segons els socialistes, passa per una proposta “factible, madura i solvent de reforma constitucional en un sentit federal”.

En resum, diu que la tercera via que defensa es basa a “millorar l’autogovern i el finançament, i aconseguir una participació eficaç en la governació del conjunt de l’Estat a través de les corresponents institucions de tipus federal”. 

El dret a decidir “no existeix”

Sobre el referèndum, admet que “és evident que sense acord polític i sense sotmetre’s a la normativa espanyola, no se celebrarà un referèndum sobre la independència que tingui eficàcia legal” i apunta que el dret d’autodeterminació “només és aplicable a les antigues colònies, territoris ocupats militarment o aquells en què es persegueix i es discrimina les majories nacionals”. Afegeix que, com a concepte jurídic, el dret a decidir “no existeix” i que no hi ha cap instància davant de la qual es pugui reclamar. 

Iceta presentarà aquest llibre el proper dimarts 4 d’abril, acompanyat de l’exministre Alfredo Pérez Rubalcaba i l’ex primer secretari del PSC Pere Navarro.