El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat avui que l'alcaldessa de Barcelona i dirigent dels comuns, Ada Colau, li ha assegurat que l'Ajuntament barceloní "no se saltarà la llei" el pròxim 1 d'octubre.

Iceta ha subratllat que "no dubta" en cap moment de la paraula de Colau. El seu partit, Catalunya en Comú, ha aprovat donar suport a l'1-O entès com una mobilització però no com un referèndum, en espera d'encara decidir si cridaran o no a la participació.

"Hem parlat amb l'alcaldessa de Barcelona, ens ha dit que no se saltarà la llei i no tenim cap motiu per pensar que farà una altra cosa. Si ens han dit que compliran la llei, per què hem de dubtar de la seva paraula? Si dubtéssim, no podríem governar junts. Els creiem", ha dit sobre Colau i Barcelona en Comú, amb qui el PSC comparteix govern municipal a Barcelona.

Preguntat sobre si els socialistes tenen garantia d'això, Iceta ha insistit: "Conec Colau, potser no suficient com voldria, perquè és un coneixement relativament recent: no se saltarà la llei. Entre d'altres coses perquè un alcalde el que vol és seguir sent alcalde. Per tant, l'alcaldessa no se saltarà la llei".

De la mateixa manera, ha evitat anticipar si el PSC abandonaria el govern de la ciutat si Colau finalment impliqués l'ajuntament o el seu partit en la celebració del referèndum o cedís espais municipals per a la votació.

"Som gent molt seriosa, vam firmar un acord en el qual vam deixar clar que els elements no estrictament de política municipal en quedaven fora, que cada partit podria fer el que tingués per convenient. Nosaltres estem honrant el pacte i els nostres socis també. En aquest tema concret ens han dit de forma contundent que no se saltaran la llei. No tenim motiu per dubtar-ho", ha reiterat.

En un sentit similar, Iceta ha afirmat amb rotunditat que "cap electe socialista ni cap ajuntament del PSC se saltarà la llei" l'1-O.

Ha defugit, no obstant això, aclarir si el partit sancionarà qualsevol regidor o alcalde socialista si cedís espais municipals per al referèndum, i únicament ha dit que "si fos sancionat per la justícia, el substituirem. No sé per quins motius nosaltres hem d'especular. Cap electe socialista se saltarà la llei".

Perquè, per Iceta, "els que han volgut ficar els ajuntaments pel mig segurament tenen altres intencions, que no tenen res a veure amb el referèndum, sinó que volen aprofitar el procés independentista per guanyar espais en els ajuntaments".

"Si la Generalitat decideix muntar un referèndum, què hi han de veure els ajuntaments? És que la Generalitat no té locals a Barcelona?", ha reptat Iceta, qui ha denunciat l'"intent de derivar responsabilitats a altres" per part del Govern.

Segons el seu parer, en l'Executiu de Carles Puigdemont "ningú està disposat a signar res" però, "això sí, tothom està disposat a veure si els alcaldes fan alguna cosa, és una contradicció".

El líder socialista ha opinat d'una altra banda que "estem davant un fracàs anunciat" en el referèndum de l'1 d'octubre, perquè "el referèndum al qual es van comprometre no es produirà i no hi haurà referèndum efectiu, amb garanties i vinculant", encara menys quan serà convocat "amb menys de tres setmanes de temps".

"En aquests moments, no hi ha ni les condicions per repetir una cosa que s'assembli a la consulta del 9-N del 2014", ha asseverat Iceta, que ha avisat en tot cas que "és obvi que si algú se salta la llei a consciència, tindrà conseqüències".

Iceta ha recordat que "en un país democràtic hi ha lleis i els que se les salten corren risc que la justícia els persegueixi penalment. A qualsevol: al president de la Generalitat, consellers, a regidors, a alcaldes o a ciutadans qualssevol".

"Si convocat el referèndum, el Tribunal Constitucional el declara il·legal i algú s'obstina a celebrar-lo igualment, és obvi que pot incórrer en responsabilitats i tindrà un problema", ha apuntat al respecte.

Finalment, Iceta ha confirmat que el PSC participarà en tots els actes institucionals de la Diada, com l'acte que organitzaran Generalitat i Parlament el dia 10 de setembre. "He escoltat que l'acte va molt de llibertat i això està bé... exigiré també els drets i llibertats dels diputats al Parlament, drets i llibertats que també convé respectar", ha ironitzat.