El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha destacat la necessitat de reformar la Constitució per donar sortida a l'encaix català: "Catalunya no es troba a la Constitució i ha de trobar-s'hi".

En la seva intervenció en un Consell Nacional extraordinari a la seu del partit, dimecres al vespre, ha enaltit la lluita del líder del PSOE, Pedro Sánchez, per iniciar el debat constitucional anunciat aquest dimecres, sabent el risc polític que comporta.

Ha dit que els socialistes volen revisar la Constitució amb tots els partits per aconseguir una reforma el més progressista i acurada possible perquè "faci realitat el somni dels constituents, els que es van deixar la pell per posar 'nacionalitats' en l'article 2".

Els pares de la Constitució -ha afegit- "eren conscients que Espanya és un Estat plurinacional" i en aquesta via volen aprofundir els socialistes: el seu objectiu és dotar Catalunya de més autogovern, millorar el seu finançament i contribuir des del lideratge a aconseguir un Estat federal en el qual totes les sensibilitats hi tinguin cabuda.

Iceta, que ha estat rebut amb una llarga ovació, també ha lamentat la "reacció infantil que han tingut els que, en obrir-se la porta a un camp ample en el qual hi caben tots, s'han enfadat per no girar ells el pom" i haver estat el PSOE el protagonista de l'impuls de la reforma constitucional.

Els socialistes no són com el PP

Iceta ha diferenciat la tasca dels socialistes del "immobilisme" que fins ara ha demostrat el PP, i ha lamentat que alguns equiparin als socialistes amb el PP pel fet de compartir la defensa de la legalitat i l'Estat de dret.

Ha recordat que ell va ser el primer líder català a condemnar les càrregues policials per impedir el referèndum, i que el PSC es va arriscar a trencar amb el PSOE per dir 'no' a la investidura de Mariano Rajoy: "No som el mateix que el PP".

En aquest sentit, ha cridat a enfortir un "tercer espai" entre els immobilistes -en al·lusió al govern del PP- i els que volen la separació -en al·lusió als independentistes-, amb l'objectiu de rubricar un pacte en el qual tothom guanyi i no hi hagi vencedors i vençuts.

Cal parar ja “aquesta bogeria"

Iceta ha demanat "frenar ja aquesta bogeria" perquè, ha alertat, està en risc l'unitat dels catalans, l'autogovern, el progrés econòmic i social, i la possibilitat de reformar Espanya.

"No pararem. Farem el que sigui per restituir les institucions d'autogovern, restituir el debat democràtic, la convivència ciutadana i perquè tornin les empreses", ha defensat.

Iceta ha dit que és hora que les institucions catalanes tornin a la legalitat després de mesos d'agressions per part del Govern, i ha recordat que ell mateix va preguntar al president Carles Puigdemont si havia declarat la independència però no va obtenir resposta.