El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha apressat al PSOE a convocar el congrés per nomenar la nova direcció del partit tot subratllant que les gestores es constitueixen “per un temps breu”. El líder socialista ha llançat aquest toc d’atenció en l’obertura del congrés que el PSC celebra aquest cap de setmana a Barcelona. Amb tot, el discurs del dirigent socialista ha dedicat particular atenció a recosir les estripades que ha generat amb el PSOE el trencament de la disciplina de vot en la investidura de Mariano Rajoy. Especialment, durant la rèplica al seu informe de gestió -que s'ha aprovat per unanimitat dels 541 delegats- quan una de les intervencions li ha retret que no hagués parlat de Pedro Sánchez.

Només prendre la paraula, Iceta ha recordat que va assumir la primera secretaria del partit després que la renúncia de Pere Navarro va obligar a crear una gestora, encapçalada per Josep Fèlix Ballesteros, i a convocar un congrés extraordinari. El 15 juny del 2014 es va crear la gestora i el congrés es va celebrar tres setmanes després, ha explicat, “perquè les gestores són per un temps breu”.

El comentari del primer secretari ha aixecat la immediata aprovació dels presents que l'han celebrat amb aplaudiments. De fet, tant les ovacions amb què els delegats han rebut el dirigent basc Odón Elorza com la calorosa benvinguda a la presidenta de les Illes, Francina Armengol, han deixat clar el suport del congrés socialista al "no" del PSC a Mariano Rajoy.

Amb tot, Iceta ha dedicat especial atenció a evitar un enfrontament amb la gestora del PSOE, que ja ha deixat clar el seu malestar no enviant cap representant al congrés.

"No ens volem separar ni un mil·límetre"

El líder dels socialistes catalans ha admès que el PSC està patint “una discrepància greu amb el PSOE”, però alhora ha deixat clar l’aposta per mantenir el “projecte compartit” amb la formació federal.

“No ens volem separar ni un sol mil·límetre”, ha assegurat Iceta, per la qual cosa ha reclamat als delegats que en el moment en què s’abordi aquesta crisi es faci des de la “prudència i fraternitat de qui vol seguir compartint el projecte amb els socialistes de tota Espanya”.

Evita avançar el suport a Sánchez

En el torn de rèplica a les intervencions ha anat encara més enllà. Ha evitat expressar el suport a Pedro Sánchez en cas que es torni a presentar. "Fins que sàpiga qui es presenta per què he de donar el meu suport sense conèixer el context en què es donarà i sense conèixer les alternatives", ha argumentat.

És més, ha deixat clar que ha recolzat Sánchez perquè el primer secretari del PSC "sempre ha de donar suport al secretari general del PSOE, sigui qui sigui, i ha de buscar sempre la millor connexió possible" i que així es va fer abans amb Alfredo Pérez Rubalcaba, o amb José Luís Rodríguez Zapatero i amb tots els seus predecessors.

No obstant, ha tornat a explicar la seva proximitat en admetre que també li ha fet costat perquè el PSC coincideix en temes molt rellevants amb Sánchez, com que la convicció que "una alternativa política al PP passava per l'entesa amb Podemos i altres" o sobre la necessitat de "parlar amb els independentistes". "Sí també amb ells", ha reblat.

"No ser hostatge de dos governs que no es parlen"

Pel que fa la situació política i el debat independentista ha advertit que el PSC no es vol sentir “hostatge de dos governs que no es parlen entre ells”. S’ha mostrat crític tant amb la il·legalitat –“no es pot perseguir ningú per les seves idees però els representants públics no poden saltar-se les lleis-, com amb la judicialització de la política.

“No creiem que estiguem desconnectant, ni en fase postautonòmica, ni preindependent. I els camins que ens proposen ens porten al desastre o enlloc”, ha advertit tot reconeixent que al PSC li toca jugar un paper “no gaire agraït” perquè “no hi ha solucions simples”.

Davant els delegats ha reclamat diàleg i ha advertit que el PSC no cedirà ni davant la immobilitat ni davant la unilateralitat –“amb nosaltres per aquestes excursions que no comptin”, ha reblat.

Mirar-se al mirall

Iceta ha fet repàs de la situació electoral del partit, ha advertit que sempre es pot cavar més en la caiguda, i ha convidat els delegats a evitar el discurs complaent. “Ens hem de mirar a un mirall que ens digui quines són les nostres forces i les nostres febleses”, ha reclamat.

El primer secretari ha marcat el camí en aquest debat amb un informe de gestió en què ha explicat que des del 2.011 el PSC ha perdut 6.000 militants i on tampoc no ha amagat les dificultats fins i tot econòmiques que ha hagut de fer front el partit i que han obligat a canviar de seu i a reduir una tercera part de treballadors.

El primer secretari tampoc no ha estalviat les seves habituals ironies –"prou penes ens porta la vida com perquè n’afegim més”, ha explicat-, fins i tot per argumentar les escissions que ha viscut el partit els darrers anys.

“El PSC, que es va fer de molts partits, també ha donat lloc a molts partits i molts grups. Alguns podrien dir que tants com militants ens han deixat”, ha explicat amb sorna.

"El PSC no tornarà a ser el que era"

En la rèplica després d'escoltar les intervencions dels delegats, Iceta ha admès que el PSC no tornarà a ser el que era i que la fragmentació de l'espai polític fa molt difícil pensar en la reestructuració de grans espais que tornin a representar el 25% dels electors. "Estem davant processos de creació de majories que han de ser plurals i el nostre partit ha d'estar preparat per participar-hi sense perdre la nostra identitat", ha advertit.

"Volem col·laborar més amb partits que se situen més a l'esquerra però fer-ho sense renunciar al nostre espai polític i els nostres senyals d'identitat", ha assegurat aixecant aplaudiments dels assistents.

"El passat no torna, però encara il·lumina molt el camí", ha reblat tot recordant que la història del PSC s'explica pel context polític en què es va gestar.