El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha dit en una entrevista a Europa Press que la comissió negociadora que aborda les relacions entre els socialistes catalans i el PSOE ja ha arribat a un acord en el terreny polític i que ara falta concretar la relació orgànica entre ambdós partits. "Hi ha un acord polític molt profund, sobretot referent a les relacions Catalunya-Espanya, i el que vam acordar a Granada el 2013 continua sent el nostre camí", ha destacat.

Sobre l'àmbit orgànic i la revisió del protocol de relacions que agermana les dues formacions des del 1978, el PSC està "esperant" que en les properes setmanes el PSOE faci una proposta concreta i que s'arribi a un acord abans del congrés del partit, i Iceta assegura que ningú no ha plantejat excloure els socialistes catalans dels òrgans directius del PSOE ni de la votació del secretari general.

Al contrari, creu que s'estrenyeran els llaços perquè "hi ha d'haver més relació encara" entre el PSC i el PSOE després del desacord en la investidura de Mariano Rajoy, i proposa participació creuada en les dues direccions: per exemple, diu que li va agradar molt que el llavors secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, participés a la reunió executiva que el PSC va celebrar l'endemà de la consulta del 9 de novembre del 2014.

Contacte permanent

"La complexitat de la situació política catalana exigeix, com ja fem, agafar molt més el telèfon i ser més a sobre", ha destacat Iceta, que ha defensat que PSC i PSOE estan en contacte permanent per abordar l'encaix català, perquè els socialistes volen ser protagonistes d'una solució dialogada mitjançant una reforma constitucional.

Iceta va iniciar a finals de novembre una ronda de reunions amb els seus homòlegs socialistes d'Espanya: ja s'ha reunit amb la d'Andalusia, Susana Díaz; el del País Valencià, Ximo Puig, i la de les Balears, Francina Armengol, i preveu trobar-se el gener amb el d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara.

Sobre la cadira vacant reservada per al PSC a la comissió gestora, ha detallat que l'ocuparà una dona -per criteris de paritat- després del pròxim comitè federal del PSOE i fins i tot que s'elegeixi una nova direcció.

Neutralitat

Preguntat per si creu que Susana Díaz o Pedro Sánchez es presentaran a les primàries del PSOE, diu que ambdós són líders indiscutibles però subratlla que el PSC es mantindrà neutral i treballarà per promoure el debat i la participació.

Davant de les sectors que apunten a un candidat de 'tercera via' per evitar polaritzacions, ha destacat que "tot company que cregui que pot ser un bon secretari general té l'obligació de fer un pas endavant" perquè siguin els militants els que acabin de decidir. Iceta descarta postular-se i no li consta que ningú del PSC vulgui aspirar a ser secretari general del PSOE: "L'especial relació amb el PSOE segurament no aconsella que algú del PSC el dirigeixi".

Enfortir relacions

El líder dels socialistes catalans creu que el 2017 serà l'any en què PSC i PSOE enfortiran les relacions i confia que també sigui l'any del diàleg entre les institucions catalanes i estatals: "Veig que el Govern d'Espanya s'ha adonat que la línia tancada al diàleg dels últims anys és contraproduent".

Ha explicat que els socialistes demanaran d'obrir una comissió d'estudi en el Congrés com a espai de "reflexió compartida" amb partits, autonomies i acadèmics per acordar els punts de la Constitució a reformar. Per a Iceta, és molt important el paper del PSOE per "empènyer" el PP a participar en aquest procés, i ha recordat que tant els socialistes, com C's i Podemos portaven en el seu programa electoral la reforma constitucional.

"Els que no vulguin potser en un primer moment no hi seran, però cal començar ja a debatre", ha dit en preguntar-se-li per la participació dels independentistes en aquesta comissió, i ha admès que serà un procés complicat i lent.