"Espanya no té un problema amb Catalunya, sinó amb la democràcia". Ho ha assegurat aquest dimecres l'exlehendakari Juan José Ibarretxe, que també ha fet una crida que el referèndum de l'1 d'octubre sigui una "festa".

Ibarretxe ha participat aquest dimecres en un col·loqui juntament amb el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, organitzat per Moment Zero i El Punt Avui.

L'exlehendakari del PNB ha ressaltat que Espanya té un "un problema amb la democràcia" i ha assegurat que negar el dret a decidir dels catalans és una mostra de "debilitat" de l'Estat. És per això que Ibarretxe ha afirmat que cal plantejar l'1-O "com una festa" i ha deixat clar que l'èxit o fracàs del procés només serà "imputable" als catalans, ja que creu que únicament està a les seves mans. 

L'exlehendakari ha asseverat que, com la majoria de catalans, defensa un referèndum acordat, però tampoc ha censurat l'unilateral que vol convocar el Govern. "Es pot negociar un referèndum amb la cadira del govern central buida?", s'ha preguntat. 

En representació del País Basc, l'exlehendakari ha mostrat el seu suport al que determinin els catalans i ha assegurat que "el poble basc dirà  al que digueu l'1 d'octubre". Ibarretxe també ha defensat la independència d'Euskadi i mantenir una bona relació amb els "veïns", ja que ha considerat que "ser dependents d'Espanya és dolent".