Dos centenars de guàrdies civils que feia un parell de setmanes estaven allotjats a l'hotel Vila de Calella (Maresme) han estat expulsats aquest dilluns després dels incidents que van protagonitzar a la localitat diumenge al vespre, després de participar en l'operació policial contra el referèndum. Els agents han hagut de buscar-se un allotjament alternatiu.

Els incidents es van produir després que veïns de Calella van acudir la passada nit a l'hotel a increpar els policies. Els agents s'haurien encarat, vestits de paisà, amb els manifestants amenaçant-los amb porres, la qual cosa va obligar a intervenir els Mossos. L'episodi va derivar en un enfrontament com a conseqüència del qual van resultar ferides 14 persones.

La tensió va arribar fins al punt que l'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini (PDeCAT), es va presentar a l'hotel per demanar explicacions als comandaments. La conversa entre la responsable municipal i els responsables policials va anar pujant de to, segons fonts presents, i l'alcaldessa els va retreure que no se li havien comunicat formalment la seva presència ni l'objectiu de la seva estada, tal i com és preceptiu, i va advertir-los sobre els problemes de convivència que provoquen l'actitud prepotent amb què es mouen pel municipi.

El comandament policial va replicar defensant la "professionalitat" dels agents al seu càrrec i visiblement irritat va fer gest de marxar, davant del qual Candini hauria reclamat la salutació obligada a l'alcaldessa.

L'endemà al matí, segons fonts municipals, els propietaris de l'hotel van comunicar al consistori el malestar per la presència del cos policial, van explicar que la Guàrdia Civil havia atribuït el moviment dels agents a un reforçament arran l'alerta terrorista, i va expressar la seva profunda incomoditat davant la repressió que els cossos estatals van protagonitzar contra gent que pretenia votar en el referèndum.

Davant de tot plegat, el consistori va emplaçar els agents a marxar avui mateix, tal i com finalment ha acabat passant.

El representant de l'empresa gestora de l'hotel, David Coll, ha assegurat que van ser enganyats. "La sensació d'haver-los tingut a casa és horrorosa. Mai més agafarem aquesta púrria", ha dit en declaracions a l'ACN. Ara l'hotel tanca les portes i no obre fins la propera temporada.

Per contra, fonts policials, asseguren que els agents han decidit deixar els hotels perquè els treballadors, alguns dels quals avui no han acudit al seu lloc de feina, "no tinguin problemes" i han expressat "l'agraïment a tots els empleats per l'atenció que han rebut sempre".

Tensió en la sortida dels agents

En el moment de la sortida dels agents de l'hotel s'han viscut moments de forta tensió, ja que s'ha format una forta concentració ciutadana davant l'allotjament per barrar el pas als agents. Alguns dels manifestants han perseguit les furgonetes dels agents de la Guàrdia Civil i han tallat la Nacional. 

L'alcaldessa de la població s'ha acostat al lloc de la concentració per demanar a la població que deixessin marxar als agents i que no es provoquessin escenes violentes per part dels manifestants per evitar una imatge errònia. 

Més negocis barren l'entrada als agents

Gimnasos, bars i altres comerços que durant anys s'han afavorit per la presència gairebé contínua a la localitat de forces de seguretat, tampoc no han permès avui l'entrada als agents.

Fins i tot, alguns d'ells han publicat missatges als seus comptes de les xarxes socials per condemnar l'actuació policial d'ahir en els centres de votació i avisen els policies: "A partir d'avui, a favor d'un dret fonamental com la democràcia, vostè no és benvingut. Segurament molts altres establiments estaran encantats de rebre els seus diners".

Aquesta situació ha estat denunciada també per l'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), que, en un comunicat, a més de relatar el cas dels hotels ha ressaltat l'assetjament i hostilitat contra els guàrdies civils que està provocant "situacions molt difícils en el nucli familiar de treballadors que fins fa escassos dies vivien plenament integrats a Catalunya".

Concentració de rebuig a Igualada

Hores més tard, els rumors que la Guàrdia Civil que havien fet fora de Calella es trobés a Igualda ha provocat una concentració dels veïns davant de la caserna en símbol de protesta. Els veïns han fet sonar cassoles i claus, a la vegada que escridassaven els agents que hi havia a la comissaria, que ha hagut de ser protegida pels Mosssos.

AR