El fiscal del cas Nóos, Pedro Horrach, ha reiterat aquest matí a la Cadena Ser que la seva intenció és proposar que es recorri la sentència del cas quant als fets del País Valencià, on l'Audiència de Palma no va veure delictes, la qual cosa implicaria una pena superior per a Iñaki Urdangarin i Diego Torres.

Horrach s'ha reafirmat en la seva intenció de proposar als fiscals del Tribunal Suprem un recurs de cassació perquè considera que al País Valencià "hi ha indicis sòlids per poder imputar i ser condemnats per delicte de malversació de cabals públics". L'Audiència no ho va veure així perquè va entendre que els preus dels fòrums organitzats en aquesta comunitat estaven "plenament justificats".

També vol recórrer la decisió de les magistrades de considerar CACSA com una entitat que no ha de sotmetre's a la llei de contractació pública.

Augmentar les penes

Segons ha explicat, si el Tribunal Suprem acceptés el seu criteri, això suposaria augmentar les penes per als principals acusats, perquè el delicte de malversació comporta penes d'entre quatre i vuit anys de presó, atesa la "notòria entitat de la malversació".

També insistirà en un delicte de falsedat en document públic i document mercantil que les magistrades de Palma han exclòs per entendre que els documents presentats per sustentar-ho "no tenen transcendència en àmbit jurídic".

Si el Suprem donés per provat aquest delicte, també comportaria penes de presó més altes per als principals acusats. El mateix passaria amb els responsables valencians, per als qui Horrach demanava penes de presó -11 anys per a l'exvicealcalde Alfonso Grau- però van ser absolts pel tribunal.

La presència de Manos Limpias

En tercer lloc, proposarà a la Fiscalia del Suprem que recorri la decisió de l'Audiència de legitimar Manos Limpias per exercir l'acusació popular i asseure al banc dels acusats la infanta Cristina en contra del criteri de la Fiscalia.

Horrach, que sempre va adduir que la Infanta era al banc dels acusats "per ser qui és", no creu que el seu espòs hagi eludit la presó provisional també "per ser qui és". També ha insistit que ell pot "estar d'acord o no amb l'acte" de l'Audiència, però que sí que és "raonable i motivat".

La Fiscalia havia demanat per a Urdangarin presó eludible amb fiança de 200.000 euros perquè considerava que les seves circumstàncies "rebaixaven el risc" de fuga però no l'anul·laven del tot per la gravetat de les condemnes.

A la seva manera de veure-ho, que es permeti a Urdangarin seguir vivint a Suïssa "és excepcional en la mesura en què hi ha pocs casos en què passi així, que el condemnat resideixi a un altre país". Així, no creu que la decisió d'Urdangarin respongui a cap privilegi" i tampoc no li resulta estrany que l'acta parli de "circumstàncies notablement conegudes" perquè és "una persona amb una posició social i personal molt coneguda per les circumstàncies que ha passat".

Al consolat

No obstant això, sí que ha afegit que no seria "il·lògic ni irraonable" que l'obligació que comparegui una vegada al mes davant l'autoritat judicial local es traslladi més aviat a l'Ambaixada o al Consolat espanyol de la ciutat.

Horrach entén que les mesures contra Torres siguin una mica més dures -se li ha retirat el passaport- perquè la seva condemna és més greu, vuit anys i mig davant de sis anys i tres mesos de l'exduc. Ell, per la seva banda, ha explicat que va demanar per a Urdangarin una fiança -per eludir presó- el doble que la de Torres perquè la llei estableix que cal tenir en compte la situació econòmica de cadascun.

Tot i això, el fiscal ha deixat clar que el dany que el cas ha ocasionat a una institució com és la prefectura d'Estat no és una cosa que estigui tipificada com a agreujant en el Codi Penal. I també ha afegit que, "afortunadament", fa anys que va desaparèixer l'alarma social com a motiu de presó preventiva, perquè era un criteri "excessivament ambigu".

Finalment, ha insistit que totes les decisions del cas Nóos les ha pres amb total autonomia, sense instruccions dels seus superiors ni del ministre de Justícia. "Em vaig limitar a comunicar a la tinent fiscal, Belén Suárez, el que anava a sol·licitar, li va semblar raonable i així s'acaba tot", ha dit.