L’acte sectorial sobre Sanitat ha servit al candidat Francesc Homs aquest matí per fer una incursió en el que ha descrit com “el bagul dels records” dins del qual assegura que estan remenant algunes esquerres que estan de moda, en particular Podemos, per treure-hi models que fa 50 o 60 anys que es van posar en pràctica a Europa i no han funcionat.

Ha concretat encara més el candidat i ha alertat que el programa de Podemos, que ha descrit com una "esquerra postcomunista", porta un model d’orientació de la prestació de serveis públics que és “postsoviètic”. “És antic, no hi ha cap país d'Europa que ho estigui aplicant”, ha argumentat.

L’acte, malgrat el resons d'un argumentari de John Le Carré, tenia per objectiu explicar el model sanitari de CDC. S'ha celebrat al Col·legi de Metges de Barcelona i ha comptat amb la participació de l'exalcalde de Barcelona i exconseller de Sanitat, Xavier Trias.

Model suec

“En la mesura en què siguem decisius som garantia per resoldre el model sanitari, i garantia que el model sigui d’inspiració nòrdica, com el dels suecs i no com altres latituds que no vull posar nom per no ofendre, i no tenen llista d’espera perquè simplement no s’aten ningú”, ha afegit.

El candidat ha reivindicat el model suec, que se centra no en la titularitat de qui presta el servei sinó en què sigui eficient per als ciutadans sota un principi de tutela pública i on “el fonamental no és qui presta el servei sinó quin servei es fa”.

Dificilment Homs podia trobar un millor aliat que Trias en el seu argument de la jornada. Després que el dirigent de CDC va ser descavalcat en les darreres eleccions municipals del consistori barceloní per Ada Colau no ha tingut cap dubte a proclamar: “El que és dolent és si guanya Podemos. Si guanya, tot aquest model se’n va a fer punyetes”.

Incomplir el dèficit 

No ha estat però la formació morada els únics que han rebut les crítiques d’Homs. El candidat ha carregat contra el PP que, segons ha explicat, ha impedit tirar endavant mesures adoptades pel Govern com l’euro per recepta per atenuar la pressió pressupostària del sistema sanitari.

En aquest sentit, ha insistit que CDC respondrà davant dels intents de d’asfixiar el sistema sanitari, com ha fet fins ara no complint amb els objectius de dèficit imposats pel ministre d’Hisenda Cristobal Montoro.