Ha arribat el torn de Francesc Homs. El líder del PDeCAT al Congrés dels Diputats ha remarcat aquest matí, 24 hores abans de seure a la banqueta de la Sala Segona del Tribunal Suprem, que si es dóna una resposta penal a un moviment cívic i pacífic com l’independentista, serà la fi de l'Estat espanyol. Tot i això, "sigui quina sigui" la sentència, assegura que l'Estat "en sortirà perdent". Segons l'exconseller de Presidència, la Fiscalia està mostrant "flagrants i constants contradiccions" durant tot el procediment penal contra la consulta del 9-N. Homs, fent referència a la primera valoració dels fiscals de Catalunya, que no veien cap indici de delicte, ha denunciat que "aquells que m’acusen, que consideren que hem comès un delicte, també han considerat el contrari". 

"El simple fet que hagi començat aquest judici mostra el poc valor democràtic i el mal fer del Govern central", assegura. Tant si el tribunal l’absol com si el condemna, Homs creu que l’Estat no podrà amagar que, a Espanya, “la democràcia pot ser castigada per la vida penal”. El diputat demòcrata, que no ha volgut desvelar si respondrà o no a les preguntes del fiscal per raons “purament estratègiques”, ha insistit en la doble vara de mesurar del Ministeri Públic en les qüestions referents al Govern espanyol i a la Generalitat: "quan des de Madrid s'incompleixen sentències del Tribunal Constitucional no és un delicte, quan es fa des de Catalunya és flagrant". 

Segons Homs, la sentència del Tribunal Suprem “marcarà el to” de les resolucions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, així com el dels processos judicials que s’estan obrint contra els membres de la Mesa del Parlament. L’exconseller considera que la resposta del Suprem prendrà més valor sobre la resta perquè és l’òrgan “que mana”, aquell amb més poder a l’Estat. Tot i així, si el tribunal el condemna, recorrerà i portarà el cas a les instàncies superiors europees.

Un judici polític

Tal com ja van fer Mas, Ortega i Rigau, Homs també mantindrà l’estratègia de posar de relleu que el del 9-N és un judici polític i que actuaran en conseqüència. “Formalment estaré al Tribunal Suprem, davant de set magistrats i en una sala de gala, però darrere hi ha un judici polític que va començar amb un debat també polític al Congrés dels Diputats quan es va debatre el suplicatori”, ha defensat. Homs ha recordat que la majoria de diputats catalans van votar-hi en contra. 

Un moviment que va més enllà dels líders polítics

Preguntat per la seva possible inhabilitació i sobre quina hauria de ser la reacció des de Catalunya si la sentència fos condemnatòria, Homs ha remarcat que “hem de respondre com sempre hem respost, amb actitud democràtica, pacífica i inclusiva”. “Els polítics tenim un paper més destacat que la resta, perquè tenim més responsabilitats, però aquest procés està format per un moviment constant i permanent d’una majoria de la població”, ha respost el líder del PDeCAT al Congrés, qui ha reiterat que “els líders som reciclables” i que aquest és un tema que a Madrid no entenen.

“Es pensen que és una dèria de tres o quatres bojos, però és una qüestió immensament tranversal”, sentencia. De fet, en aquesta mateixa línia, Homs ha insistit que el desconeixement real “d’allò que passa a Catalunya” per part de l’Estat justifica l’immens ressò que se li està donant al 3%. 

En referència a les darreres informacions del cas que van veure la llum ahir, poc abans que comparegui davant el jutge, Homs ha afirmat que no ho considera una casualitat.

Sobre la mobilització que hi ha programada demà al matí a Madrid, el diputat ha interpretat que “no és per donar-me suport a mi, sinó a una causa”, perquè no s’està jutjant un acte individual, sinó un acte col·lectiu i “ens volen intimidar”.