Una reunió setmanal presidida pel director del Gabinet de la Presidència del govern espanyol, Jorge Moragas, o per la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, amb una desena de representants dels diferents ministeris. Aquest és el format del ‘gabinet de crisi’ que ha creat la Moncloa per conduir les seves accions per aturar el procés independentista, segons ha explicat el diputat del PDeCAT Francesc Homs. “Em consta i ho tinc contrastat per molta gent”, ha dit a Els Matins de TV3.

En aquestes trobades, s’analitzarien dades demoscòpiques i “informacions confidencials” relacionades amb la situació política a Catalunya. Homs ha apuntat la possibilitat que algunes de les informacions no hagin estat obtingudes de manera “100% correcta” i ha parlat d’escoltes telefòniques, informacions de comportament o altres mètodes vinculats al CNI.

L’estratègia ofensiva que segueix l’Estat estaria basada en tres pilars, segons el diputat. El primer és actuar per la via judicial per apartar els polítics que lideren el moviment independentista. “Volen excitar el nucli dur de l’independentisme perquè creuen que així tindrà menys base social”, argumentava Homs.

El segon objectiu seguiria la tècnica del conegut “divideix i venceràs” i passaria per l’intent de crear conflictes interns al Govern català identificant “bons i dolents”. Així, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat titllat de “radical i intolerant”, mentre que amb el vicepresident Oriol Junqueras “s’hi pot parlar i se’l convida a actes”, assenyalava Homs.

L’última part de l’estratègia del govern espanyol seria promoure un discurs basat en la tesi que “l’independentisme ha perdut” i que, en aquest sentit, qualsevol cosa que passi a Catalunya són “expressions de frustració”. “Volen fer creure que estem a prop de la violència”, assegurava Homs, que ha fet referència a alguns dels intents de vincular ETA i l’independentisme.