L'article 155 ha estat molt present aquests darrers dies, però el diputat al Congrés del PDeCAT Francesc Homs té clar que això ara no és una amenaça. I ho té tan clar perquè, assegura, "la Generalitat ja ha estat intervinguda" perquè "no hi ha autonomia política sense autonomia financera". Fins i tot, el Financial Times s'ha escoltat les declaracions de l'Estat i de persones que l'insten a aplicar-ho, com el president de Prisa, José Luis Cebrián, i ahir alertava que el govern de Mariano Rajoy podria arribar a suspendre l'autonomia de Catalunya.

Precisament per això, Homs ha definit Cebrián com una persona que "forma part d'aquella categoria de gent que aquest any no n'han encertat ni una" i ha posat damunt la taula que "fa propaganda de despatx", per acabar recordant que a Espanya la Fiscalia actua pensant que "tinc unes regles conegudes, però als amics n'aplico unes altres".

I és que la decisió del jutge de deixar en llibertat, de moment, Iñaki Urdangarin, i sense fiança no ha convençut gens els polítics que estan sent judicialitzats per qüestions polítiques. "Que Miquel Roca digui després que el president de Catalunya estigui assegut al banc dels acusats que la justícia és igual per tothom, home...", ha deixat anar sense voler mullar-se gaire més, senzillament perquè es coneixen i, divendres passat, quan es va conèixer la sentència del cas Nóos i l'advocat va afirmar que "la justícia és igual per a tothom", Homs es va lamentar, dirigint-se a Roca: "Venint de tu [aquestes paraules] ens resulten desoladores". 

Mans madrilenyes

Per tot plegat, Homs ha subratllat que "és evident que la Justícia no és igual per a tots" i ha posat especial èmfasi en la decisió de la Fiscalia de deixar fora de la querella el secretari tercer de la Mesa del Parlament, Joan Josep Nuet, per haver votat les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent.

"L'escrit de la Fiscalia de les querelles que vam conèixer ahir està fet amb un ordinador de Madrid i després el fan signar als d'aquí", ha subratllat, per acabar alertant que tot això "no és una broma" i que sí que és cert que "la Fiscalia te lo afina".

"A Madrid estan actuant amb la mentalitat de sempre", ha posat en relleu, per explicar que "el problema no el tenim dins", sinó que és l'Estat "qui renuncia a la democràcia". I, el que és pitjor, "Rajoy parla de complir lleis i són ells que no compleixen sentències del TC".

A punt

Bromejant amb: "Ja he entès que havia de ser puntual" al judici de dilluns pel 9-N, Homs ha assegurat que "estic amb la consciència tranquil·la" i que se sent "responsable de representar el poble".

I està tranquil perquè, ha assegurat: "Agafaré l'argument de la Fiscalia, que va emetre un informe en què no veia delicte", però, com tot últimament, "només envien querelles als independentistes". 

Homs també s'ha lamentat que no li permetin que el president espanyol o l'exfiscal de l'Estat Eduardo Torres Dulce vagin a declarar al seu judici com a testimonis. "Els protegeixen perquè si Rajoy no contesta al Parlament ni a les rodes de premsa, en seu judicial hauria de dir la veritat i quedaria en un compromís", ha deixat anar.

Això sí. El diputat del PDeCAT té molt clar que "facin el que facin al judici, han perdut, i els ho diré" i els ha avisat que si van inhabilitant alguns de la vida política, "n'hi haurà d'altres".

El cul pelat

"Ells pensen que mort el gos, morta la ràbia, i aquí ni hi ha gos, ni hi ha ràbia" i, justament per això, els ha volgut alertar, també, que "tenim el cul pelat de fer votacions, portem 39 anys votant" i s'ha tornat a qüestionar que si "algú es podia imaginar que el 2017 estaríem discutint sobre si podem o no votar".

En aquest sentit, ha dit ben clar que si algú es pot carregar el referèndum, "som nosaltres", ha dit, per no fer-ho bé, però també s'ha mostrat convençut que saben "com fer-ho" i que "no tenen eines" per evitar que obrin les escoles.