Francesc Homs ha participat aquest diumenge en un acte d'homenatge als germans Badia, al cementiri de Montjuïc, en el 81è aniversari del seu assassinat l'any 1936. En l'acte també hi han participat el diputat de Junts Pel Sí i portaveu nacional de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, i el periodista i escriptor Francesc Canosa. 

Homs, inhabilitat per l'Estat espanyol, ha destacat que "fan pena" i que les amenaces del Govern espanyol "només s'aguanten si els amenaçats s'ho creuen". Segons l'exdiputat, "jo al Tribunal Suprem els vaig dir que si ens donen una resposta penal, és la seva fi perquè situen una resposta política per la via penal". 

També ha volgut ressaltar de forma enèrgica que hi ha un "conflicte" real: "és la nació espanyola contra la catalana, punyeta". Per a l'exdiputat, "hem d'assumir que en aquest moment històric estem enmig d'un conflicte, amb majúscules. Un conflicte d'interessos reals, profunds i poderosos. Un conflicte d'identitats".

Homs ha destacat la necessitat de posicionar-se a favor o en contra, i ha ressaltat que la posició "neutral" és estar en contra, "igual que els neutrals espanyols, que no n'he conegut, estan a favor de Catalunya". 

"Gaudiu patint"

Francesc Homs també ha animat els assistents a l'acte a "passar-s'ho bomba" en el moment històric que viu Catalunya i ha destacat el moment de decadència de l'Estat espanyol: "Espanya és incapaç d'oferir cap projecte als espanyols, estan de guerra civil interna, de campi qui pugui. Fins el 'compi iogui' té problemes".

En canvi, segons ha ressaltat, "a Catalunya hi ha un comú denominador de projecte de país. El que és central ho tenim clar". 

Després de l'hivern, arriba la primavera

L'acte també ha estat protagonitzat per l'escriptor i periodista Francesc Canosa, que ha afirmat que "l'hivern és la gestació d'una nova vida", en al·lusió al moment que viu Catalunya, i ha afegit el dret que tenen els catalans a un futur.

Per la seva banda, el portaveu nacional de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, ha afirmat que "estem a punt de tenir l'exercici d'autodeterminació i convertir el nostre país en un país normal". Segons Castellà, "hem de ser concients de la gran distància entre l'oportunitat i l'oportunisme" i ha afegit que "no és moment per als partidismes, és l'hora de la politica en majúscules i no pensar en càlculs".