L’exconseller Francesc Homs ha advertit que la resposta que rep el procés català per part de l'Estat, l’intent d’impedir que es debati determinats temes al Parlament o que es puguin posar urnes, no és una situació de “normalitat democràtica". "Això és un estat d'excepció, no és un estat democràtic, és un estat d’excepció”, ha reiterat.

En unes breus declaracions en què ha valorat la decisió del Tribunal Suprem d’obrir els tràmits del judici oral per la consulta del 9N, Homs ha advertit que els polítics processats no són més que el “pretext” en aquest pols. “Ens incumbeix i ens afectat a tots”, ha subratllat.

Per aquesta raó, ha emplaçat a fer costat a la crida de les organitzacions independentistes per a la mobilització del 6 de febrer amb el que ha descrit com “la voluntat d’afirmació, de dignitat de país, de compromís democràtic”. “Qui ho havia de dir, que després de 40 anys de la mort del dictador, hem de tornar a reivindicar el fonament de la nostra societat en les urnes”, ha retret. 

Homs ha insistit que els processos oberts el que pretenen és actuar “contra la voluntat majoritària de poble català”, “no només passar comptes” pel que ja s’ha fet, sinó “intimidar” perquè no es repeteixi.

“S’equivoquen, no ens intimida, aquest tipus d'actuacions no ens portarà a deixar de fer el que estem compromesos a fer. Si pensen que abaixarem el cap i ens ho traurem del cap que se n’oblidin. Com més forta la repressió més gran la resposta”, ha sentenciat.

Així mateix, ha insistit a posar en dubte la independència judicial després que la resolució del Suprem repeteix l’argumentari de la fiscalia “fil per randa”, i ha ironitzat que “aquesta coincidència d’arguments del PP, la fiscalia i el Tribunal Suprem, genera com a mínim un dubte sobre la imparcialitat d’aquest judici" i el porta a dir que "és més polític que una altra cosa”.