Ciutadans ha volgut commemorar avui l'aniversari de la Constitució i fer-ho en una convocatòria carregada de gestos que anaven molt més enllà d'una simple celebració. L'acte s'ha organitzat al poliesportiu de Bellvitge, a l'Hospitalet, el municipi on C's ha patit atacs les darreres setmanes, però a més, Inés Arrimadas ha comparegut acompanyada d'un dels fundadors del partit, Francesc de Carreras, just en el moment en què la seva gestió a Catalunya està recollint crítiques internes des de la cúpula taronja.

Un altre gest. Carreras ha començat el seu parlament amb un record a Ivan Tubau, també fundador del partit, que va morir el passat 13 de novembre, i ha demanat un aplaudiment dels presents. L'absència de l'actual direcció en l'enterrament de Tubau és un dels retrets que s'ha hagut d'escoltar Arrimadas. Carreras ho ha desmentit de manera explícita, sense citar la polèmica.

Noms que apareixen en l'origen de Ciutadans com Albert Boadella o Arcadi Espada estan donant l'esquena a Arrimadas. Li retreuen una actitud massa tèbia amb l'independentisme i li tiren públicament en cara errors com haver admès que participaria en un referèndum si fos legal. Tampoc el seu casament amb l'exdiputat de CiU Xavier Cima -al qual no va acudir Albert Rivera- l'ha ajudat.

La tempesta es complica per moments a la cúpula de Ciutadans. Dirigents que no amaguen les seves ambicions com Carolina Punset aprofiten l'escletxa per marcar perfil, mentre càrrecs molt pròxims a Albert Rivera com el portaveu al Congrés, Juan Carlos Girauta, s'han alineat amb els crítics.

La crisi arriba a tal extrem que algunes fonts parlen d'un profund distanciament entre Arrimadas i Rivera.

Avui, Carreras i la líder de Ciutadans seien a la primera fila de l'acte, observant com des de l'escenari el portaveu al Parlament, Carlos Carrizosa, o el vicepresident de la Cambra catalana José Maria Espejo Saavedra, entre d'altres, llegien articles de la Constitució.

No hi ha hagut cap referència directa a la crisi durant l'acte, però avui, més que mai, les crides a la unitat des de Ciutadans han sonat a un discurs molt intern.

“Mai es va cedir tant com en la Transició, mai tantes persones van renunciar tant de la seva ideologia i dels seus pensaments, però mai es va guanyar tant com vam guanyar a la Transició”, ha assegurat Arrimadas durant el seu parlament on ha recordat que aquella voluntat d'unitat va permetre veure asseguts un al costat de l'altre un exministre de Franco com Manuel Fraga i un comunista com Santiago Carrillo.

En acabar, dins del mateix poliesportiu s'ha organitzat una fideuà. Arrimadas ha compartit estovalles en una taula al centre de l'espai habilitat amb gairebé tots els membres presents del seu grup parlamentari. En una taula apartada, s'asseia Carreras. Un darrer gest que tampoc passava desapercebut.