El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, ha dit avui que Hisenda identificarà si la situació de les societats opaques, divulgades pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació en els denominats papers de Panamà, és legal o incompleix alguna norma tributària.

"L'Agència Tributària, com fa amb tots els contribuents espanyols, identificarà si la situació és legal, regular o si s'està incomplint alguna norma tributària a Espanya". Ho ha afirmat el ministre en funcions després d'inaugurar unes jornades sobre la seguretat de les inversions en Iberoamèrica.

Així s'ha manifestat Catalá en ser preguntat sobre els Papers de Panamà, que relacionen centenars d'espanyols –entre ells Pilar de Borbó, germana del rei Joan Carles; el director de cinema Pedro Almodóvar i el seu germà, o membres de la família Domecq– amb aquests comptes opacs.

El ministre ha explicat que tenir constituïda una societat en un Estat estranger no és un delicte, ja que pot estar "perfectament regularitzada i tenir tots els seus assumptes al dia". "Per tant, no s'ha de donar per fet que sigui una irregularitat", ha afegit.

"Ara bé, si utilitzant aquest vehicle s'incompleixen obligacions fiscals, té una responsabilitat", pel que l'important és saber si aquestes societats residenciades a Panamà amb titularitat espanyola estan complint o no les seves obligacions fiscals.

Ja ha començat la investigació

De fet, segons Europa Press, l'Agència Tributària està analitzant ja "en profunditat" la informació dels coneguts papers de Panamà, que revelen el nom de nombrosos empresaris, polítics i esportistes, que a través del despatx d'advocats panameny Mossack Fonseca haurien obert comptes en paradisos fiscals amb què podrien haver comès frau fiscal.

Fonts de l'Agència Tributària han assegurat que l'organisme utilitzarà tots els instruments a la seva disposició i, entre ells, s'analitzaran les declaracions presentades en el model 720 de declaració de comptes i béns a l'estranger. D'aquesta forma, s'analitzaran les dades aportades pels contribuents amb béns a l'estranger i els possibles "vincles" d'aquests amb tercers.

Pilar de Borbó, germana del rei Joan Carles, el futbolista Leo Messi i el cineasta Pedro Almodóvar, entre altres personalitats nacionals i internacionals, haurien tingut societats opaques a Panamà, segons la filtració de documents del despatx d'advocats Mossack Fonseca, especialitzat en la creació d'empreses 'deslocalitzades', que han difós a Espanya tant La Sexta com El Confidencial.