El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha reconegut que l'Operació Diàleg té límits. "La predisposició a parlar és total [..] però no pot ser que per parlar calgui empassar-se la destrucció del país i la mutilació dels drets dels ciutadans a sentir-se espanyols i europeus", ha contestat després que se li preguntés si el Govern central abordarà amb la Generalitat un referèndum pactat. 

Hernando ha assegurat aquest dimecres que el Govern central està disposat a parlar de tot amb la Generalitat excepte d'un referèndum independentista que busca la "destrucció" d'Espanya.

Ho ha dit en roda de premsa al Parlament després de reunir-se el grup popular del Congrés i el del Parlament per compartir i fixar estratègies.

Tant Albiol com Hernando han criticat l’actitud “infantil” i “irresponsable” del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en no assistir a la Conferència de Presidents. Albiol ha establert una similitud entre l’actitud de Puigdemont aquest dimarts amb la d’”un nen petit que s’enfada i no vol compartir l’espai” i Hernando ha considerat “insòlit” que un territori amb la importància de Catalunya “renunciï a les seves capacitats” i es converteixi en una “sucursal” de les Illes Balears a l’hora d’informar-se sobre la trobada. 

Per a Albiol, aquesta absència posa en evidència la “decadència” del Govern i la seva actitud “en contra del món”. Per al popular, Puigdemont “no està a l’alçada de les circumstàncies” i ha lamentat que s’hagi “negat a defensar” els drets dels catalans. Ena quest sentit, ha criticat i ha qualificat d’”inadmissible” que l’executiu català pretengui “delegar” en un tercer la defensa dels seus propis interessos. “No es pot caure més baix”, ha dit.

Per la seva banda, Hernando ha lamentat les “absències” en la conferència de presidents, en referència a la del lehendakari Iñigo Urkullu i Carles Puigdemont, però ha afegit que la que era “notòria, flagrant i sense cap justificació” era la del president català. El popular l’ha instat a ser conscient que “representa el conjunt dels ciutadans de Catalunya, no només a una part” i li ha demanat que “més enllà del seu projecte personal estan els projectes de milions de ciutadans”.

Hernando ha criticat també que es pretengui que Catalunya tingui una “veu delegada” i ha qualificat que aquesta actitud és “deplorable” i suposa una “ofensa” als conjunts de catalans. “S’imaginen que Rajoy no va a les cimeres europees i que li informarà el de Bèlgica? És una mica esperpèntic”, ha declarat.

“Irrellevància” del PDeCAT

El portaveu del PP al Congrés, s’ha referit també a la postura “intranscendent” que el PDeCAT ha decidit tenir al Congrés i ha afegit que mai abans havia vist l’antiga Convergència “en una situació similar d’irrellevància”. Ha criticat que votin “el mateix que Podemos i Bildu” al Congrés, tot i que ha afegit que no el sorprèn després de veure que “van de genolls davant les pretensions” de la CUP.

Hernando ha defensat que la no absència de Puigdemont no afectarà el diàleg amb el govern espanyol i ha reiterat que la voluntat és mantenir aquesta actitud. Tot i això, ha dit que si el Govern “nomes vol entendre amb al CUP i amb ningú més, és difícil”. “És com si jo intentés governar amb Bildu, tothom es quedaria estorat”, ha declarat. Hernando ha fet una crida a que s’entenguin a tothom però que els acords es pactin “amb els que tenen alguna cosa a aportar” i no “amb els que venen a rebentar les institucions”.