Del "no és no" a l'abstenció del PSOE han passat deu mesos de confrontació total entre els dos grans partits de l'Estat. Però si una goma uneix amb força el Partit Popular i els socialistes, aquesta és Espanya. “Senyor Rajoy, vostè no ens agrada com a president perquè no ens agraden les seves polítiques, però sí que ens agrada aquest país”, ha dit el portaveu al Congrés, Antonio Hernando, encarregat del torn de rèplica pel seu grup. El candidat Mariano Rajoy, al seu torn, li ha tornat el guant: "Jo tinc més a veure amb vostè, que amb els qui volen trencar Espanya". És a dir, que tot és per la pàtria.

Hernando pujava a la tribuna amb el descrèdit de qui va defensar la negativa i ara continua com a portaveu d'un partit obligat a deixar passar el seu històric rival –i amb rumors de traïció cap a la seva persona–. Per això, no l'aplaudirien minuts més tard ni la cap de llista del PSC Meritxell Batet, ni l'antic secretari d'organització, César Luena, però sí l'exsecretari general, Pedro Sánchez. Sánchez rectificava, després de saludar-lo fredament aquest dimarts, captat per les càmeres. I és que aquests, juntament amb Luena i Hernando, són amics personals des de la joventut. L'abstenció del PSOE no només colpeja polítics, sinó persones.

Però el debat no anava d'emocions personals, sinó de sortir del bloqueig. Aquí el socialista ha reivindicat el paper del PSOE per evitar eleccions i ha lamentat la disjuntiva que la resta de grups, els quals haurien empès a Ferraz a un camí sense alternativa. "No podem permetre que els problemes dels ciutadans estiguin bloquejats per l’egoisme de cap partit", ha dit, en al·lusió a ells mateixos i a Podemos. "Els qui van d'herois de l'esquerra, tenien aversió que un socialista encapçalés el govern", ha denunciat entre aplaudiments. La fracassada investidura de Sánchez no s'ha guarit entre els socialistes.

Així i tot, un PSOE trencat mirava de refer-se sobre la marxa per exercir de líder de l'oposició. "L’any transcorregut ha sigut la prolongació de les seves polítiques: copagament, malalts, llista d’espera, revàlides, retallades (...) sense cap altre recurs que els tribunals". És a dir, que Espanya assumeix que s'ha acabat el poder de la força més votada, i arriba la democràcia parlamentària de facto. "Les majories absolutes han marxat per no tornar”, ha afirmat Hernando, apel·lant al seu paper per corregir les polítiques del PP i esmorteir els seus "mals", a més de "coaccionar" el nou Executiu.

Amb 137 diputats, la minoria de Rajoy és una debilitat a l'Executiu que permetrà al Congrés recuperar el control. "La investidura la tindrà dissabte. La governabilitat tractarà de buscar acords a la cambra, i l’estabilitat dependrà de no quedar-se sol contra tots", tres punts, per aquest ordre. Però Hernando creu que la feblesa és també inherent a la seva persona: "Haurà de deixar de ser Rajoy; obrir-se al diàleg, discutir, pactar", ha indicat. I li ha llançat una amenaça quant als pressupostos del 2017: "Si són els que vostè ha dut a terme durant quatre anys, no els aprovarem".

És per assolir aquest tipus de grans pactes d'Estat, on Rajoy ha afirmat que PP i PSOE s'assemblaven més entre ells que amb l'independentisme. Ho ha exemplificat per totes les vegades en què s'haurien donat suport, com per exemple, la modificació del sostre de dèficit el 2011. Això ha encès el portaveu socialista, qui ha replicat amb una bateria de "nosaltres no som com vostè... nosaltres no som com vostè", deia mentre citava uns exemples. Assemblar-se al PP és el pitjor malson a Ferraz, però Rajoy els ha desafiat: "No s'ha de demonitzar l'adversari".

Catalunya, subcomissió al Congrés

Malgrat els rumors que tindrien un pacte concertat amb ERC, PDC, PNB i Podemos per governar, els socialistes han recordat que no es podia "amb els qui volen trencar Espanya". Hernando ha proposat la creació d'una subcomissió parlamentària per abordar la qüestió territorial de l'independentisme. Sobre això, Rajoy no ha deixat l'oferta clara: "Reflexionem de l'Espanya que volem, però respecte a la llei". A això, ha afegit: “No ho tinc ara suficientment clar el fòrum on es pot celebrar aquest diàleg", el president del PP s'ha vist obligat a improvisar per no comprometre's davant el desconeixement.

Ara bé, si una cosa té clara Rajoy, és que no permetrà el referèndum. "Ens van proposar un contracte d'adhesió", ha dit sobre les peticions del president Carles Puigdemont.

Reformar la Constitució

El PSOE ha sorprès per la proposta de reformar l'article 99 de la Constitució. "Demano que s'acoti aquest punt perquè governi amb majoria el més votat. Perquè no es torni a produir una situació semblant d'ingovernabilitat. Volem canviar el paper del Senat, de la legislació electoral", ha indicat. Modificar la Carta Magna és una proposta que el Rei va posar damunt la taula durant les rondes de consultes i que planeja com una possibilitat real de produir-se a terme durant la legislatura. Però necessitarà els dos partits majoritaris, PP i PSOE, que, com sempre, defensaran la pàtria.