El periodista de l'ABC Hermann Tertsch s'ha referit com a "rates" a aquelles persones que van celebrar la realització de la conferència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, d'aquest dimarts al Parlament Europeu.

En un missatge a Twitter, Tertsch criticava que el Govern de la Generalitat hagués gastat diners viatjant a Brussel·les quan, segons el seu criteri, hi ha una falta d'inversió en els serveis sanitaris catalans, tot vinculant-ho al cas de la nena de 8 anys que va morir a Blanes aquest diumenge esperant una ambulància.

Al tuit, es refereix a aquest fet com una "immoralitat inaudita" i critica l'actitud de "les rates que aplaudeixen", en referència a aquelles persones que van posicionar-se a favor del viatge de la comitiva de la Generalitat a l'Eurocambra per explicar el referèndum català.

La comparació i les paraules de Tertsch han provocat la indignació d'altres usuaris. L'historiador Agustí Colomines l'ha acusat de "provocar vòmit" i s'ha referit al seu argument com una "immoralitat extrema, cap a la dreta".

Per la seva banda, l'escriptor Jordi Galves ha recordat al periodista de l'ABC el cas de la catifa de 40.072 euros que el Ministeri d'Exteriors va comprar pel "menjador de gala" de la residència de l’ambaixador espanyol al Vaticà.