La portaveu de la Fundació Ibn Battuta, Míriam Hatibi, ha criticat, via twitter, que es demanessin explicacions al col·lectiu musulmà per l'imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty, presumpte cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils el passat agost, després que hagi sortit a la llum que l'home era confident dels serveis d'intel·ligència espanyols​. 

"Vam haver de sortir a donar explicacions sobre com es va colar l'imam de Ripoll i ara resulta que era confident del CNI. Gràcies per tots els missatges dient que "som els musulmans els quals amaguem aquests delinqüents" i que hauríem de controlar-ho més" ha piulat. 

Per la seva banda, el CNI ha admès que va tenir contactes amb Es Satty mentre va estar ingressat a Castelló per un delicte de tràfic de drogues, segons publiquen diversos mitjans com 'El Periodico' i 'El País', aquest últim ha esborrat la notícia i després l'ha retitulat. D'acord amb aquest darrer rotatiu, l'imam va actuar com a confident. Es Satty va romandre al centre penitenciari entre el 2010 i el 2014, tot i que es desconeix si els serveis secrets espanyols hi van mantenir contacte durant aquests quatre anys i si l'home va rebre alguna remuneració a canvi. D'altra banda, fonts del CNI han apuntat que és una pràctica habitual quan les forces policials detecten algun indici relacionat amb el terrorisme jihadista.