Després que la setmana passada el ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, reconegués un "problema de finançament amb Catalunya", avui el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, també ha admès que Catalunya "hauria de tenir més finançament", però, això sí, també ha deixat clar que llavors el dèficit "ha de ser zero".

Així ho ha dit avui a El Món a RAC1, on ha dit ben clar que "Catalunya podria estar millor", tot i que ha subratllat que "en els moments més complicats, el tresor espanyol ha estat i estarà sempre al costat de la Generalitat". Ara bé. Preguntat per si Catalunya té una situació més complicada que la d'altres comunitats, Guindos no s'ha volgut mullar gens: "No parlaré sobre si està millor o pitjor", ha dit.

Sobre el procés i la possible separació de Catalunya de l'Estat, el ministre en funcions ha volgut deixar clar que, a parer seu, "no és un tema de viabilitat sinó de com li aniria a Catalunya". Segons ell, el millor escenari per als catalans és "continuar formant part d'Espanya i dins la zona euro". A més ha volgut posar sobre la taula que el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, "sap perfectament que la independència no és possible a cap regió d'Europa".

Redefinir el finançament

Precisament per això ha volgut enviar un missatge de calma als catalans perquè deixin la qüestió catalana de banda assegurant-los que no deixaran que "es produeixi mai cap impagament, ni que els catalans deixin de gaudir dels serveis bàsics a Catalunya".

I no només això. També ha volgut fer pública la seva intenció per "definir un nou sistema de finançament", que "avanci cap a una major generositat", però, això sí, "amb contrapartides". En aquest sentit, ha negat les paraules del Premi Nobel d'Economia, Joseph Eugene Stiglitz, quan va assegurar que una Catalunya independent seria econòmicament viable, perquè, a criteri seu, "només ho diu per vendre llibres".

Investidura

"Crec que anar a unes terceres eleccions seria la constatació d’un segon fracàs i seria molt difícil d’explicar a la societat". Amb aquestes paraules, Guindos ha posat de manifest el seu desig perquè hi hagi investidura i ha aprofitat per anunciar que, segurament, no continuarà com a ministre perquè ni Rajoy li ho ha demanat, ni ell tampoc li ho ha plantejat.

En aquest sentit, ha admès que un govern amb 137 diputats "haurà de negociar moltes qüestions", tot i que això "no implica que les decisions siguin incorrectes".