Per desig exprés del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, els actes institucionals de la Diada es traslladaran al Born Centre de Cultura i Memòria. Si l'any passat es van avançar els actes al 9 de setembre per l'inici de la campanya electoral, aquest any la data escollida serà el 10 de setembre. Tot plegat s'emmarca en el context del 40è aniversari de la primera concentració a favor de l'autogovern després del final de la dictadura franquista.

Enguany la Diada es dedicarà a commemorar a les migracions i a remarcar Catalunya com a terra d’acollida. L’objectiu és retre homenatge tant als nouvinguts que s’han vist obligats a marxar de casa a la recerca d’una vida millor com als catalans que en algun moment de la història han hagut de marxar fora del seu territori. L'espectacle dirigit per Josep Maria Mestres anirà en consonància amb la pluralitat i la diversitat de la cultura catalana.

L'acte començarà a les 21:30 hores amb la tradicional interpretació del Cant de la Senyera per part de Camerata432, el grup resident de l’ESMUC; la Coral Cantiga; i el Cor Sant Esteve de Castellar del Vallès. A l'espectacle després s’hi inclouran composicions tradicionals africanes, l’himne internacional dels gitanos, una dansa andalusa i una peça basada en “L’emigrant” de Jacint Verdaguer.

Així mateix, l'ara diputat de Junts Pel Sí Lluis Llach interpretarà la cançó “Venim del nord, venim del sud”. L’acte institucional també comptarà amb interpretacions i lectures de textos per part de Carme Elías, Pep Munné, Pep Planas i el jove actor Artur Raurich, nascut a Madagascar l'any 2002 i que es va traslladar a Catalunya amb només 10 mesos. La darrera peça a interpretar serà l'himne Els Segadors, instant en el qual es procedirà a la hissada de bandera al gran pal de 17,14 metres ubicat a la mateixa esplanada del Born. 

El cartell d’enguany recull els personatges protagonistes d’algunes de les efemèrides que el Govern commemora aquest 2016, com ara els 700 anys de la mort de Ramon Llull; el 150è aniversari del naixement del pintor Ramon Casas; el centenari de la mort del compositor Enric Granados; els 50 anys de la mort de Caterina Albert (Víctor Català) i el 25è aniversari de la mort de l’escriptora Montserrat Roig.

Totes les formacions polítiques, excepte Ciutadans i PP, han confirmat la seva assistència el proper Onze de Setembre al Born. El líder dels populars, Xavier García Albiol, va esgrimir el seu rebuig als actes institucionals pel seu “caràcter independentista” i el portaveu de C’s, Carlos Carrizosa, va reclamar una “despolitització” de la Diada i del seu “contingut reivindicatiu”.

Ofrena floral a Rafael Casanova

El tret de sortida de l'Onze de Setembre el marcarà la tradicional ofrena al monument a Rafael Casanova, situat a la cruïlla dels carrers Ali Bei i Ronda de Sant Pere, a les 9:00 hores per part del Govern. Cinc minuts més tard farà el mateix la Mesa del Parlament encapçalada per la seva presidenta, Carme Forcadell. I després, com és habitual, està previst que es succeeixin institucions, partits i membres de la societat civil a l’indret on el conseller en cap de Barcelona va caure ferit l’11 de setembre de 1714 durant la Guerra de Successió.

La Coronela i els Miquelets, al Palau de la Generalitat

D’altra banda, un dels fets distintius d’aquesta Diada és que un president de la Generalitat rebrà per primera vegada diverses associacions de recreació històrica a Palau. A les 10:00 hores la Coronela i els Miquelets realitzaran una formació d’honor al Pati dels Carruatges i, tot seguit, faran una descàrrega de fuselleria a la plaça de Sant Jaume. Ambdues entitats realitzaran una desfilada fins a l’ofrena floral de Rafael Casanova. 

Portes obertes

De les 10.00 a les 19.00 hores hi haurà jornada de portes obertes al Parlament de Catalunya. I de les 10.30 a les 18.30 hores farà el mateix el Palau de la Generalitat.