L'exvicepresident del govern espanyol Alfonso Guerra considera que la solució per impedir la deriva secessionista de Catalunya passa per aplicar l'article 155 de la Constitució, que preveu que, en cas que una comunitat autònoma no compleixi les obligacions que la Constitució li imposa, l'Executiu adopti "les mesures necessàries" per obligar l'esmentada comunitat a complir amb la llei.

"Es recorre a una entelèquia d'apel·lació al diàleg mentre el nacionalisme fa passos cada dia cap a la ruptura de la nació", ha assegurat Guerra en un article publicat a la revista Tiempo. "Per què s'ignora que la Constitució estableix els mecanismes per solucionar els casos en els quals les autoritats no compleixen les responsabilitats manades mitjançant eleccions lliures i democràtiques?", s'ha qüestionat l'exdirigent del PSOE.

Guerra no només ha criticat la constant apel·lació al diàleg per part del govern espanyol, sinó també l'actitud. "El govern d'Espanya ha optat per una complaent espera, amb la creença que les coses s'arreglarien soles, postura còmoda i irresponsable, ja que el resultat és a la vista. El nacionalisme ha interpretat aquesta passivitat com un signe de debilitat i ha contestat amb una escalada de provocacions i amenaces ", ha assegurat. En aquest sentit, ha afegit:" És hora de canviar d'estratègia [...] i actuar en conseqüència".