El referèndum de l’1 d’octubre va ser organitzat per una “estructura a l’ombra” formada per càrrecs de “segona fila” vinculats a ERC. Aquests haurien arribat a actuar "d’esquenes o contra l’opinió" dels seus caps de departament, obeint així ordres directes dels impulsors de la votació.

Això publica aquest diumenge El Mundo, que cita les primeres conclusions de la Guàrdia Civil després d’analitzar la informació que la Unitat Central Operativa (UCO) ha estat recopilant des de fa mesos a les ordres del titular del Jutjat núm. 13 de Barcelona.

Segons constata la informació, la prohibició del TC de la Llei del Referèndum, aprovada el passat 7 de setembre, va dur els càrrecs de la Generalitat vinculats al PDeCAT a mostrar una “notable oposició” als preparatius del referèndum. En el seu lloc, el govern hi va posar personal d’ERC. Tots ells càrrecs intermedis, de segona línia, “que van anar teixint silenciosament les diferents trames fins i tot a esquenes dels seus caps”.

La qualificada com “organització a l’ombra” va acabar quedant “desplegada i afermada en tots els departaments de la Generalitat que havien de veure’s involucrats en el referèndum”.

En aquest sentit, es posa d’exemple els departaments d’Economia i d’Afers Exteriors. En el cas d’aquest últim, perquè va posar en marxa una campanya per a la inscripció en el registre dels catalans residents a l’estranger, per poder votar al referèndum. Una campanya, cal dir-ho, que està sent investigada per presumpta il·legalitat.