La Guàrdia Civil assegura que la manifestació a la Conselleria d'Economia que va tenir lloc el passat 20 de setembre no va ser espontània ni pacífica i que "la massa va intentar accedir a l'edifici per la força" en una "càrrega violenta" ocorreguda de matinada que va ser continguda per 15 guàrdies i mossos. També denuncia "assetjament" per part dels manifestants durant 18 hores. 

Així ho han fet constar a l'informe remès a l'Audiència Nacional per l'institut armat, al qual ha tingut accés Efe, i que assenyala que existeixen indicis suficients per investigar un possible delicte de sedició. En aquest sentit, assenyala com a organitzadors els líders d'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, respectivament.

Un informe en el qual també s'esmenta que "es té coneixement" que van accedir a la conselleria el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, que és conseller d'aquest departament, i el diputat de Junts pel Sí Lluís Llach.

La Guàrdia Civil també assegura que el responsable de l'operatiu desplaçat per ordre judicial a realitzar els escorcolls va patir per la seva integritat física i que l'equip del cos armat va estar "assetjat" durant més de 18 hores durant la matinada del 20 al 21 de setembre. 

També posa de manifest que els Mossos d'Esquadra van anar demanant reforços segons s'agreujava la situació, ja de matinada.