La Guàrdia Civil ha citat demà a declarar el director general de Difusió de la Generalitat, Ignasi Genovès, i la cap de comunicació de la Conselleria d'Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Anna Molas, en relació a les investigacions sobre la preparació del referèndum de l'1-O, segons ha pogut saber El Nacional. La primera a declarar serà Molas, que ha estat citada a les 9 hores. La seguirà Genovès, a les 11.

Genovès depèn del Departament de Presidència, igual que el director general de Comunicació del Govern, Jaume Clotet, que ha declarat avui, i el secretari general de Presidència, Joaquim Nin, que va declarar ahir. Clotet i Nin han sortit de la declaració imputats —pendents de la validació del jutge—, segons els ha comunicat la Guàrdia Civil. També avui ha declarat el coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena.

Tots ells han estat citats en el marc de les investigacions obertes pel Jutjat d'Instrucció número 13, que instrueix el cas per les declaracions de l'exjutge Santi Vidal. Amb tot, el TSJC ha fet pública una nota en què deixa clar que les diligències han estat fetes per la policia judicial i que no han estat sol·licitades pel magistrat.

Aquesta situació ha provocat la irritació del conseller de Justícia, Carles Mundó, que ha expressat públicament la seva protesta pel que considera una “actuació arbitrària” del cos policial. El conseller ha denunciat que es tracta d’una “actuació sense garanties en què no se sap qui ordena els interrogatoris”.

Entre les qüestions que investiga la Guàrdia Civil hi ha la posada en marxa de la web del Pacte Nacional que es va fer des de Presidència.

De fet, les competències del director general de Difusió, que demà haurà de presentar-se a la caserna de Travessera de Gràcia, inclouen l’aprovació de les publicacions impreses i audiovisuals de la Generalitat i les campanyes de publicitat institucional, així com els criteris de difusió de la imatge del Govern.

Pel que fa a Molas, és responsable de les relacions de la conselleria amb els mitjans de comunicació. Serà la primera alt càrrec citada a declarar del departament que encapçala Raül Romeva.

El conseller de Presidència, Jordi Turull, ja va anunciar dimecres, arran les primeres declaracions que es van produir, que presentarà una denúncia pel que considera una "greu vulneració de drets fonamentals" que s'havia perpetrat en la declaració davant la Guàrdia Civil de Nin. Des del Govern s'ha explicat avui que el gabinet jurídic està acabant de preparar la denúncia.