Agents de la Guàrdia Civil han s'han personat aquest dimarts al matí a les sales de comandament de com a mínim sis comissaries dels Mossos d'Esquadra per tenir accés a les seves comunicacions durant la jornada del referèndum de l'1 d'octubre. a primera hora de la tarda han marxat del complex central de Sabadell i de la comissaria de Girona.

Els agents, vestits de paisà i amb cotxes no logotipats, han entrat a les sales de comandament per ordre de la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que instrueix la causa que afecta Josep Lluís Trapero, destituït del càrrec de major dels mossos pel govern espanyol i acusat d'un delicte de sedició, en la mateixa causa que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Els agents han entrat a reclamar informació a les Regions Policials dels Mossos, i en aquest sentit s'han personat al complex Egara, la seu central dels Mossos, situada a Sabadell, i a les instal·lacions de plaça Espanya, la Regió Policial de Barcelona, així com a les sales de comandament de les comissaries de Girona, Manresa, Sant Feliu de Llobregat i Granollers, i també a Tortosa. 

A Sabadell, s'hi han desplaçat tres vehicles de la Guàrdia Civil. Un hi ha arribat abans de les deu del matí i els altres a un quart de dotze. Els agents han abandonat la seu central de la policia de catalana a dos quarts de quatre de al tarda. En el cas de Girona, mitja dotzena d'agents han arribat en tres cotxes poc després de les nou del matí i han marxat a les quatre de la tarda.

Dijous passat la mateixa jutgessa va autoritzar la intervenció d'informació a la incineradora de Sant Adrià quan els Mossos van anar a cremar documentació de la unitat d'informació. 

La justificació del ministeri

En una nota curta als mitjans de comunicació, el Ministeri d'Interior s'ha afanyat a remarcar la separació de poders: "En un estat de dret, com és el d'Espanya, la separació de poders és un dels principis nuclears, i les instruccions que fan els jutges segueixen el seu curs amb absoluta independència". 

A més, el ministeri "subratlla que tant la Guàrdia Civil com els Mossos d'Esquadra actuen en nombroses ocasions com a policia judicial col·laborant i realitzant totes aquelles actuacions que els indiqui l'autoritat judicial". I és que només 72 hores després que el ministeri tingui el control absolut dels Mossos, el cas judicial ha provocat les imatges de la Guàrdia Civil entrant a les comissaries, exposant una situació complicada entre cossos.